Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Válasz Hajdu Csabának Paks2-ről

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Válasz Hajdu Csabának Paks2-ről


Chronological Thread 
  • From: Hajdu Csaba <hajdu.csaba AT wigner.mta.hu>
  • To: Raics Péter <raics.peter AT science.unideb.hu>
  • Cc: fizinfo AT lists.kfki.hu, aszodi AT reak.bme.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Válasz Hajdu Csabának Paks2-ről
  • Date: Tue, 24 Jun 2014 10:25:32 +0200 (CEST)


Kedves Peter!

A Magyar Nukleáris Társaság állásfoglalása:
MNT Sajtóközlemény a paksi atomerőmű orosz blokkokal történő bővítéséről. 2014. január 21.
http://nuklearis.hu/sites/default/files/docs/MNT_kozlemeny_paksi_bovites.pdf
"...

Megprobalom a sorok kozott olvasva ertelmezni az allasfoglalast. Sajnos erre, a sokunkban regebben igen kifejlett kepessegre egyre tobbszor van ismet szukseg, bar pl. a "behodolas" helyett hasznalt tragar kifejezest (ld. http://mno.hu/kulfold/sikorski-a-lehallgatasi-botrany-felbujtoira-kivancsi-1233599) sosem fejtettem volna meg, ha mashol nem kozlik az eredetit.

Szoval:

A paksi bővítés tudományos-műszaki előkészítése során megfogalmazott elvárásoknak több erőműtípus is megfelelt. A követelmények között szerepelt, hogy az új blokk rendelkezzen a harmadik generációs reaktorok biztonsági rendszereivel, lehetőleg a hazánkban jól ismert nyomottvizes technológián alapuljon és ne prototípus legyen, hanem már létező konstrukció. Az orosz AES-2006 típusú orosz blokkok is azok között a reaktorok között voltak, amelyek telepítését a szakemberek javasolták.

Teljesiti a kovetelmenyeket, de ha muszakilag ezt tartanak a legmegfelelobbnek a szakertok, nyilvan nem igy fogalmaznanak.

A lehetséges típusok kiválasztása után a döntést nem elsősorban műszaki, hanem gazdasági szempontok szerint kellett meghozni.

Ez a mondat is a fentieket erositi, azaz muszaki szempontbol feltehetoen lehetett volna jobbat is valasztani.

Az új blokkok telepítéséről létrejött orosz-magyar megállapodást az MNT szakmai szempontból pozitívan értékeli, hiszen olyan erőműtípust választottak, amely minden műszaki követelménynek megfelel. A gyors döntés fel tudja gyorsítani a beruházás megkezdését."

Azt sem mondjak, hogy ha muszakilag nem is, akkor legalabb gazdasagilag optimalis a dontes, csak az a pozitivum, hogy nem egy elutasitott eromutipust valasztottak, es hamar megindulhat a beruhazas.

A "gyors dontes" sem kulonosebben hizelgo kitetel; mennyivel jobb lenne pl. valami ilyesmit olvasni: "A gyors, de megis korultekinto, szakertoi velemenyekre alapozott dontes"...

A (mint azota kiderult, [legalabbis ismert helyen] nem letezo, ld. http://tasz.hu/informacioszabadsag/paks-2-kormany-sajat-szabalyait-sem-tartja-be) megalapozo vizsgalatokra hivatkozo politikusok nyilvan gyozelmi jelenteskent lobogtatjak a fenti idezetet is, de azert legalabb mi probaljuk meg egy picit jobban atlatni a helyzetet...

Az MNT-nek Aszódi professzor is tagja. Tudom, ez közvetett bizonyíték. De talán a magyar atomenergetika művelőinek társasága szakmailag kompetensnek mondható ebben a kérdésben. Vagyis elfogadták ezt a megoldást.

A szakmai kompetenciat egy szoval sem kerdojelezem meg, de eppen arrol van szo, hogy a kozvetett bizonyitek is csak egy elfogadas, ami messze nem azonos (a megkotott szerzodes alapjan epitendo) Paks2 melletti ervelessel.

Eredeti levelemben a 2. és 3. hivatkozás szakmai fórumok előadásait tartalmazza. Az MNT-gyűlésen az orosz típus szakmai értékelésére került sor. Az MTA-nál nagyon széles spektrum volt a véleményekből. Nem hiszem, hogy a Paks2 mellettieket szakmai szempontból (nukleáris és orosz) vagy gazdasági alapon legyőzték volna.

Hiaba "gyozne" itt barki, lathato modon a gozhenger halad elore, es a donteshozokat meg a maguk alkotta szabalyok betartasa sem kulonosebben erdekli sajnos...

További vitára készen állok, bár nem vagyok reaktoros és csak részletekbe látok bele. Javasolom, hogy a Lista tagjainak megkímélése miatt személyes levelezést folytassunk.

En me'g a reszletekbe sem latok bele, de nem is azokrol vitatkozunk, hanem arrol, hogy hatjak at egy elvileg muszaki es gazdasagi dontes korulmenyeit mas tenyezok, illetve milyen utolagos ertelmezesek lehetsegesek. Nem hiszem, hogy a lista tagjait ettol kimelni kene, hiszen nyilvan mindegyikuk ismeri a "torles" gomb megfelelo hasznalatat.

A donteshozatal modja es korulmenyei szamomra akkor is aggasztoak lennenek, ha a muszakilag es gazdasagilag optimalis verziot sikerult volna kivalaszatni. De sajnos tovabbra sem latok semmi bizonyitekot arra, hogy ez lenne a helyzet.

Udvozlettel:

Hajdu Csaba
Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page