Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Van-e globalis felmelegedes?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Van-e globalis felmelegedes?


Chronological Thread 
  • From: kota <kota AT lpl.arizona.edu>
  • To: Válas György <g.valas AT freemail.hu>, fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Van-e globalis felmelegedes?
  • Date: Fri, 20 Feb 2015 20:50:25 -0700


On 2/20/2015 12:18 PM, Válas György wrote:
....
Én csak annyit tudok, hogy felbocsátottak egy műholdat a légköri CO2-koncentráció mérésére. Ennek az első gyorsjelentése szerint a koncentráció legmarkánsabb maximumai a déli félteke három nagy óceánjának a középső, nyílt tengeri zónája felett észlelhetők. Csak Kína felett közelíti meg ezt az értéket a koncentráció, de az jelentéktelenül kis terület a nyílt óceáni felületekhez képest. Lehet, persze, hogy ez az eloszlás évszakfüggő, hiszen elég rövid időszak eredményéről van szó. Én mindenesetre nem találok erre az eloszlásra más elfogadható magyarázatot, mint hogy a világosan látható többletet az élővilág termeli, nagy valószínűséggel az a mikroszkopikus nyílt tengeri biomassza, amelynek a metabolizmusát rajtad kívül mi, többiek nem ismerjük. Olyan vidéken látszik ugyanis a kiterjedt maximum, ahol nincs se emberi tevékenység se vulkán. Ha te biztos vagy benne, hogy az élővilág nem termeli, csak reciklálja a CO2-t, akkor nosza, rajta, állj elő más magyarázattal.
Szomorú, de én már csak olyan vagyok, hogy jobban hiszek a méréseknek, mint a te spekulációidnak, és túl öreg is vagyok ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Válas György


Az AQUA/AIRS urbol keszul terkepeket 2002 vagy 2003 ota lathatjuk, akkor meg jo 20 ppm-mel fiatalabbak voltunk. Nem tudom, melyik idoszakra utalsz. A Mauna Loa kapcsan volt mar szo rola, hogy jelentos szezonalis hullam van, az Eszaki felteken majusban a legtobb a CO2, okt/novemberben a legkevesebb, a Deli feltelken forditva.
A 2003 vagy 2009 juliusi felveteleken szembeotloen az Eszaki felteke a pirosabb, a CO2 eredete is eleg jol azonosithato. 2008. juliusaban kozelebb vannak egymashoz, 2009-ben megint az Eszaki felteke az ur (megengedve, hogy julius az eszaki maximumhoz van kozelebb) . Udv , Kota Jozsef
http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_833.html
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/airs-20081009.html
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/AIRSCO2.html







Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page