Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Van-e globalis felmelegedes?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Van-e globalis felmelegedes?


Chronological Thread 
  • From: kota <kota AT lpl.arizona.edu>
  • To: Válas György <g.valas AT freemail.hu>, fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Van-e globalis felmelegedes?
  • Date: Sun, 22 Feb 2015 10:58:13 -0700


On 2/21/2015 12:50 PM, Válas György wrote:

Kösz az információt. Én egy negyedik térképet láttam egy újabb műholdról. Mind a négyben közös, hogy nincs korreláció sem az ipari vidékekkel, sem a vulkáni területekkel.
Válas György
Ha uj muhold, akkor csak az OCO-2 lehetett. Az OCO (Orbiting Carbon Observatory) holdat 2009-ben lottek (volna) fel, de a felloves nem sikerult, a muhold a tengerben vegezte. Az OCO-2 2014 nyaran all palyara. Elso eredmenyeket decemberben az AGU konferencian kozoltek, ezek az 2014 oktober-novemberi idoszakra vonatkoznak.

A 2014 novemberi terkepen tehat eppen a Deli felteken van CO2 maximum, az Eszakin minimum.
Ha 2015 majusaban is igy lesz, le a kalappal :)

A maximumokat nem feltunoen tenger felett latom, de az eloszlasba a cirkulacio/szeljaras is belejatszik. A kiseroszovegbol nekem ugy tunik, a kutatok "nagyreszt erteni velik az eredmenyeket, ugyanakkor meglepetesek is ertek oket, ez hezagokra mutathat a jelenlegi modelekben/megertesben.

Kozbevetoleges megjegyzes: a klimakerdes korul valoban sok hiszterikus sertepertel mindket oldalon, de ez nem ok arra, hogy mindent kezlegyintessel elintezzunk.

OCO-2 anyag: Sajtoertekezlet SanFranciscoban
In a news conference at the annual meeting of the American Geophysical Union in San Francisco, Eldering and her colleagues showed a map of the globe that uses about 600,000 data points taken by OCO-2 from Oct. 1 through Nov. 17. It shows hotspots of carbon dioxide over northern Australia, southern Africa and eastern Brazil. These carbon spikes could be explained by agricultural fires and land clearing — practices that are widespread during spring in the Southern Hemisphere, OCO-2 scientists said.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4416

udv. KotaJozsef





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page