Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Két (hosszabb) megjegyzés a 2020 évi fizikai Nobel dij kapcsán

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Két (hosszabb) megjegyzés a 2020 évi fizikai Nobel dij kapcsán


Chronological Thread 
  • From: "Szabados,L." <lbszab AT rmki.kfki.hu>
  • To: Wolf Gyorgy <wolf.gyorgy AT wigner.hu>
  • Cc: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Két (hosszabb) megjegyzés a 2020 évi fizikai Nobel dij kapcsán
  • Date: Wed, 17 Feb 2021 13:05:08 +0100 (CET)
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=rmki.kfki.hu



T. Lista,

Csak néhány megjegyzéssel terhelném a listát:

1. Nyiri Julika jelezte, hogy hibásan, Kalitnyikov-nak irtam Kalatnyikov (vagy angolosan Khalatnikov) nevét. Elnézést a hibáért. (Mint megirta, Kalatnyikov még a 90. születésnapján is tartott előadást, amit Julikának még volt szerencséje meghallgatni.)

2. Itt a Fizinfón megjelent egy mondat, miszerint `Az Általános Relativitáselmélet mindenképpen ingoványos talaj.' Nem az. Csak meg kell(ene) érteni, és megtanulni korrekt módon használni a műveléséhez szükséges eszközöket. Mint minden más tudományágban (vagy szakmában).

3. Igen, Abonyi Ivánnak igaza van: Sokan gondolják úgy, hogy a megfelelő alapok elsajátitása nélkül is lehet tudományt, pl. általános relativitáselméletet művelni. Ez utóbbi terület pedig mindig is különösen vonzotta a nem éppen felkészült érdeklődőket. Pl. volt már itt nehézgépkezelő, uránbányász, több belgyógyász, számos (pl. gépész-, de leginkább villamos-) mérnök, sőt zöldséges is. Egyszer egy ilyen `független kutató' több éve itt a Fizinfón lénygében minden magyarországi relativitáselmélettel foglalkozó kollégáról megállapitotta, hogy nem érti a szakmáját, ellentétben vele, aki már ki tudta számolta a Christoffel szimbólumokat is a Schwarzschild megoldásban (!). A bökkenő csak az, hogy (ahogy azt annak idején Wolf kollégám megjegyezte) az itt egy *diplomamunkástól* elvárt szint, hogy pl. *tetszőleges* gömbszimmetrikus metrika Christoffel szimbólumait ki tudja számolni, nem csak a Schwarzschildét. Nem gondolnám, hogy feladatunk lenne az ún. `független kutatóktól' származó téveszmék korrigálása.

4. Zimborás kollégám kideritette, hogy az általam szóvá tett és *inkorrektnek* minősitett állitás a Nobel bizottság által a dijazottak eredményeinek a bemutatását tartalmazó dokumentumban van, és az feltehetően onnan lett kritikátlanul átvéve a hazai ismeretterjesztő irodalomba. Ez nagyon nagy blama: Ha valaki meg tudja mutatni, hogy pl. az avanzsált Eddington--Finkelstein koordinátákban (amikben a Schwarzschild metrika reguláris az $r=2m$ horizonton) a fénykúp hogyan `fordul ki' és a fénykúp belsejéből külseje, a külsejéből meg belseje lesz, akkor nekem blama, és megint tanultam valami újat. De ha nem, akkor meg más(ok)nak blama... Érdeklődéssel várom a fejleményeket.

Szabados László




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page