Skip to Content.
Sympa Menu

tanforum - Re: [Tf] Ertekrend es oktatas

tanforum AT lists.kfki.hu

Subject: Tanárok vitafóruma

List archive

Re: [Tf] Ertekrend es oktatas


Chronological Thread 
  • From: "Knausz Imre" <knauszi AT axelero.hu>
  • To: <tanforum AT sunserv.kfki.hu>
  • Cc:
  • Subject: Re: [Tf] Ertekrend es oktatas
  • Date: Mon, 20 Dec 2004 11:00:23 +0100
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/tanforum>
  • List-id: Tanárok vitafóruma <tanforum.lists.kfki.hu>

Kedves Lista!

Tényleg nagyon korrekt a vita, és furcsa módon szinte mindenkivel egyetértek :). Inkább az a kérdés, hogy ugyanazt értjük-e a fogalmakon. Az "egyházi oldal" (ha szabad így fogalmazni) szereti pl. a világnézet szót szó szerint, teljes általánosságában érteni, és a "világnézeti semlegességen" ennek megfelelően valami olyasmit érteni, hogy a tanár csak adatokat tanít, információkat tölt át a gyerek fejébe értelmezés nélkül. Holott a "világnézeti semlegesség" mint politikai követelmény szerintem sokkal szukebb értelmet hordoz. Még egyszer mondanám, hogy itt a vallásos nevelésről van szó. Erre lehet mondani, hogy ilyen nincs, mert a hit isteni ajándék, de akkor megint mintha nem ugyanarról beszélnénk. Itt ugyanis nem volna szabad elfeledkezni két körülményről.

(1) A kereszténység története jelentos részben térítéstörténet. Ez nem baj, és nem valami ateista szemrehányás, hanem tény. Lehet, hogy a hit ajándék, de az egyház hivatásának tunik, hogy elosegítse ezt az ajándékozást. A szülo viszont elvárhatja az iskolától, hogy hagyja békén a gyerekét ezen a téren.

(2) De miért olyan fontos ez a szülonek? Itt belép egy sokkal konkrétabb szempont. Valami okból a vallásos elkötelezettség nálunk tendenciaszeruen együttjár bizonyos (nemzeti konzervatív) politikai elkötelezodéssel. Nem tudom, mért van ez, és nem is igaz mindenkire, de mondom, tendenciaszeruen igaz. És egyértelmuen igaznak tunik az egyházak felso vezetésére. Ezért sok szülo a vallásos megnyilatkozásokat mindjárt politikailag értelmezi, és értheto módon ideges lesz, ha az iskolában túlságosan "klerikális" ízu az oktatás.

De akárhogy is, békés karácsonyt kívánok mindenkinek az alábbi (vallásos?) linkkel.

http://web.axelero.hu/knauszi/karacs.html

Knausz Imre




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page