Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Hiba:Re: CEU alulról nézve

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Hiba:Re: CEU alulról nézve


Chronological Thread 
  • From: Zalanyi Laszlo <zalanyi.laszlo AT wigner.mta.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Hiba:Re: CEU alulról nézve
  • Date: Mon, 15 May 2017 15:45:00 +0200
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.mta.hu


Kedves Listatagok!

Nagyon erdekes a vita, es szerteagazo velemenyek, reszletek hangzanak el benne a CEU ugyrol. Koszonet illeti tobbek kozott pl. Lorincz Andrast es Ratkai Laszlot az elhangzott allitasok targyilagos alatamasztasa okan.

Szamomra azonban nem vilagos mirol folyik a vita?

1. A torveny alkotmanyba utkozo modon es eljarassal keszult, azaz keszitettek elo, tovabba nem biztosit felekszulest az erintett szervezeteknek. - (pongyolan fogalmazva de igy ertem az egyik kritikai vonalat) - Ez igaz v. nem?

2. Az elhangzottak alapjan gyakorlatilag megszunteti a CEU mukodeset, a rendeklezesre allo rovid felkeszulesi ido ill. objektiv allamigazgatasi feltetelek hianyaban. Igaz v. sem?

3. A CEU mukodese Magyarorszagon karos. (versenyelony stb.?)
Az en fejemben olyan kerdesek merulnek fel, hogy :
- Kap-e allami tamogatast a CEU? (a magyar egyetemekkel szemben v. egyutt?) Ha kap, akkor abbol bizonyithgatoan kulfoldi cegek, emberek reszesulnek es "kilopjak az adofizetok penzet" az orszagbol?
Esetleg nem fizetnek adot es TB jarulekot a dolgozok?

- Van-e a CEU-n valami belso szabalyzat ami tiltja
- magyar hallgatok felvetelet,
- mas magyar intezmenyekkel valo egyuttmukodest, kozos palyazatokat stb.
- Az amerikai diploma miatt tobb magyar diak megy a CEU-ra, mint mas magyar egyetemre.

Ezeket is fel lehet tenni eldontendo formaban.

Az eddigi hozzaszolasok alapjan ugy ertekelem, hogy az elso 2-re a valasz igen, a 3-ikrol nem esett szo konkretan.

Ha a 3-as pont felveteseire - egyebekent meg biztos lehet talani hasonlo konkretabb kerdeseket -, nem a valasz akkor mi szukseg van/volt a torvenyre es a torveny ilyenten modon tortent "elokeszitesere" es beiktatasara? (nem volt mivel foglalkoznia a Tisztel Haz-nak?)

Mindezek alapjan szamomra elegge egyertelmuen politikai ugyrol van szo, de mivel sem a magyar felsooktatasban sem a CEU-ban nincs aktivitasom igy a pontos helyzetet nem tudom felmerni. Kerem, hogy aki eddigi is aktivan es behatoan tajekozodott az ugyben vilagositson mar fel, jol latom-e a helyzetet, es ha nem miert nem?

Szerintem a versenyelonyt nem egy fiktiv amerikai diploma jelenti, ha jelenti egyaltalan, hanem a hallgatok es oktatok minosege, tovabba az oktatas es egyetemi mukodes jogi es targyi feltetelei. Ha a BME-n nem lehet szamitogepet venni (ez konkret allitaskent szerepelt!), esetleg folyoiratokat, kiserleti berendezeseket venni, nincs kiemelt osztondij, nem folynak megfelelo kutatasok (akar anyagi akar emberi okokbol) akkor az az egyetem nem lesz versenykepes azokkkal szemben ahol ezek a feltetelek, korulmenyek adottak.

Ez persze nem erv a CEU mellett hanem erv a CEU tisztessegtelen versenyelonye ellen. Illetve velemeny, hogy pontosak legyunk mert ezek nem termeszeti torvenyek, tehat a sajat feltetelezeseimen alapulnak.

Szoval ezek alapjan kerdezem, hogy mi szukseg volt erre a torvenyre es foleg ilyen formaban?

udvozlettel es koszonettel:
Zalanyi Laszlo




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page