Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] fizika tankönyv és a tévedés

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] fizika tankönyv és a tévedés


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] fizika tankönyv és a tévedés
  • Date: Wed, 29 Dec 2021 18:19:25 +0100

Kedves István, Tisztelt Lista!

Érdeklődéssel olvastam azokat a hozzászólásokat, amelyek az idézett fizikakönyv bekeretezett állításával kapcsolatosak. Különösen érdekes volt a fizikatörténeti kitérő, sokat tanultam ezekből. De térjünk vissza a könyvhöz, amely az egész vitát elindította!
Nem vagyok tanár, nem tanultam sem pedagógiát, sem gyermekpszichológiát, tehát elvileg nem lenne szabad hozzászólnom a témához. Kérem ezért, hogy ezt a hozzászólást tekintsétek egy "pálya széléről bekiabáló" kibic véleményének.
Valamikor mintha olyat olvastam volna, hogy a kisgyerekek tanulása még elsősorban "tekintély elven" alapul. Amit a szüleik, tanáraik mondanak, tankönyvek leírnak, számukra az az "abszolút igazság". A hallottak kritikája, annak felülbírálata, a saját véleményalkotás stb. már a kamaszkor sajátossága. Ez a könyv - ha jól értettem - nagyjából tízéves korú gyermekek számára készült, tehát még nem nagyon lehet róluk kritikai hozzáállást feltételezni  (persze lehet, hogy van már ebben a korban is olyan gyerek, akinél ez működik, de a többség még valószínűleg nem ilyen).
A fentiek alapján ezért ami a "tankönyvben" határozott állításként van, az a gyermek számára maga a tudományos igazság, amit el kell fogadni! Sőt, amit meg kell tanulni és "be kell vágni", abból felelni kell, azt vissza kell mondani! Nagyon jó lenne, ha a könyv ezeket az állításokat "felfedeztető" módon ismertetné meg a gyerekekkel.  De még csak nem is így teszi, hanem kijelenti: négy állítás, négy kijelentő mondat:
1) A Föld hatást gyakorol minden a felületén lévő testre, vonzó erővel hatva rájuk.  (Kijelentés, tanuld meg, pont!)
2) Azt az erőt, amivel a Föld vonzza a testeket, gravitációs erőnek, vagy nehézségi erőnek nevezzük. (Kijelentés, tanuld meg, pont!)
3) A testek tömege befolyásolja a zuhanási sebességet. (Kijelentés, tanuld meg, pont!)
4) Egy nagyobb tömegű test hamarabb ér földet, mint a kisebb tömegű, ha azonos magasságból esnek. (Kijelentés, tanuld meg, pont!).

Lehet azon beszélgetni és vitatkozgatni, hogy ez a hétköznapi tapasztalat, és hogy a gyerekek kísérletezzenek, és írják le, fogalmazzák meg a hétköznapi tapasztalataikat!  De itt nem erről van szó. Itt megtanulandó állítások és kijelentések vannak. Ezek szerintem kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerekekben rossz berögződések alakuljanak ki, amelyeket azután valamikor a későbbi években kínszenvedés lesz megváltoztatni. Véleményem szerint ez egyértelműen szakmai és pedagógiai hiba. Bartos-Elekes tanár úr kérdezte, hogy hogyan lehetne ezeket jól megfogalmazni?  Szerintem úgy, hogy SEMMIT nem kellene mondani arról, hogy a testek tömege hogyan befolyásolja - vagy nem befolyásolja - a testek zuhanását. 10 éves korban erről még felesleges szólni. Legalábbis a gravitációs kölcsönhatás bevezetése során. Az első két mondat tökéletesen elegendő lenne (jól megfogalmazva, mert Vankó Péter nagyon helyesen jegyezte meg, hogy még ezekkel a mondatokkal is több gond van). A harmadik mondat helyett lehetne egy olyan kijelentést tenni, ami ugyancsak hétköznapi tapasztalat (majdhogynem tautológia):  " A testek tömege befolyásolja azt az erőt, amivel a Föld vonzza a testeket: nagyobb tömegű testet nagyobb erővel vonz." (Vegyél a kezedbe egy nagyobb tömegű testet, és érzed, hogy "nehezebb", mert a Föld nagyobb erővel vonzza... Persze ha a tömeg fogalmát a rugó megnyúlása alapján vezetjük be, akkor ez nyilván tautológia).

Egyébként ezzel kapcsolatban eszembe jutott Teller Ede előadása a relativitásról (https://www.youtube.com/watch?v=0MI4zGBkkHI). Amikor a kisfiával közölte, hogy "Márpedig semmi nem mehet gyorsabban, mint a fény", és a fia "Miért?" kérdésére azt válaszolta:  "Azt én most nem mondhatom meg neked!".  Ezzel felcsigázta a gyerek érdeklődését, és attól kezdve lassan ki tudta fejteni a lényeget.  Itt is lehetne valami hasonlót csinálni, és például azt írni:  "*Egyes esetekben* a nehezebb testek gyorsabban esnek mint a könnyebbek (próbáld csak ki!), de *máskor pedig nem* (találj erre is példákat!). Ennek az okát most még nem tanuljuk meg, erre majd később térünk vissza".
Szerintem ezek a megközelítések nem alakítanak ki a gyerekekben hamis képet, és talán még az érdeklődésüket is felkeltik, hogy vajon milyen izgalmas dolog van a háttérben, amit ők még nem tanulhatnak meg, hanem "majd csak később"?

Bocsánat a hosszú eszmefuttatásért a pálya széléről.  Itt mindig könnyű jobban tudni, hogy hogyan kellett volna gólt rúgni...  😁

Békés, vírusmentes, boldog Újesztendőt a lista minden tagjának!

Üdvözlettel,
Sükösd Csaba


2021. 12. 29. 17:11 keltezéssel, dr. BARTOS-ELEKES Istvan írta:
*-----------------------------------------------------------------------*
| E L F T H I R A D O |
| Az Eotvos Lorand Fizikai Tarsulat informacios es vita-lapja |
|-----------------------------------------------------------------------|
| Az ELFT adoszama (ide kerjuk az SZJA 1 szazalekat!): 19815644-2-43 |
|-----------------------------------------------------------------------|
| A megjelent cikkek tartalmaert teljes egeszeben bekuldojuk felelos. |
*-----------------------------------------------------------------------*
Tisztelt Listaolvasok, kedves Peter!

Ez egy szemelyes resz -------------------------------------------------------------------------------------------------
/Szerettem volna beszelgetni veled, de az interneten talalt szamokon nem talaltam senkit. Kulon gratulalok az ot gyermekedhez es a tizenot unokadhoz, szep, nagy csalad lehet./
/
/
/Nekunk ket fiunk van, a masodik Marokkoban szuletett, amikor vendegtanarkent dolgoztam egy francia nyelvu arab gimnaziumban a Gibraltari szoros kozeleben (Tetouan, az egykori Spanyol Marokko fovarosa). Az unokaim nagyok, lenyegeben az egyetemi eveik vegen vannak, kiveve egy otevest es a "felunakat", akit marciusra varnak./
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itt van egy a '90-es evek legelejen, szamitogep-vezerelt stroboszkoppal <https://drive.google.com/file/d/1jZ65BCaHJRKbG7LERgNtw2vItVDZhvZA/view?usp=sharing>keszult kep egy pattogo pingponglabdarol <https://drive.google.com/file/d/1jZ65BCaHJRKbG7LERgNtw2vItVDZhvZA/view?usp=sharing>. A kedvedert numerikus ananalizist vegeztem a mozgasrol. Szinte teljesen szimmetrikus a gorbe, egy harmadfoku polinom remekul rafekszik (csatoltam), ezzel kiszamitottam az x es y iranyu kezdosebesseget es a vegsebesseget is. Jol latszik az erkezesi keses (dt), a foldreeresig kimaradt ido. A szokasomtol elteroen megelegedtem a "szemre jo" illesztessel, es nem szamoltam ki az illesztes hibajanak a varianciajat!

Csatolom az adatsort, tessek kiszamitani!

Vizszintes mozgas:
  v0 = 0.782 m/s;
  v   = 0.723 m/s;
  x   = 0.865 m;

Fuggoleges mozgas:
  y0 = 0;
  v0 = + 4.782 m/s;
  v   = - 4.072 m/s;
  y   = 14.54 cm;
  dt  = 35.7 ms;

A vizszintes mozgasbol kiszamithato a minden iranyban azonos erteku fekezesi ero a sebesseg fuggvenyeben. Ezt beepitve a fuggoleges mozgas differencialegyenletebe, teljesen pontos kepet kaphatunk a mozgas minden pillanatarol. En elnagyzoltam a dolgot, es a felfele mozgas gravitascios fekezo hatasat nagyjabol kompenzaltam az eses gravitacios gyorsitasaval. Maradt egy ismert fekezesu, gyengen lassulo mozgas, amelynek vegen a sebesseg abszolut erteke v0=4.782 m/s-rol v=4.072 m/s-ra csokkent. A foldreeresig kimaradt 14.54 cm-t dt=35.7 ms alatt teszi meg. Legures terben a dt nem letezne.

Ha van, ha nincs legellenallas, ezt az idokulonbseget nem lathatjuk! En megismeteltem a gyufasskatulyas kiserletedet egy acelgolyoval es egy kiszaradt ures dioval. Az erkezesbiztosabb detektalasa erdekeben egy sikkoszorult acellapra ejtettem oket. Vartam az acelok csengo hangjat es a dio koppanasat. Hidd el, pontosan egyszerre erkeztek, mert a fentebb kiszamitott idokulonbseg nagysagrendjeben emberi fullel nem ertelmezheto.

Talan rosszul emlekezel a kiserletedre.

Szamtalanszor ismetlem a mar feltett kerdesemet: Te, a mindennapi valos kiserletek alapjan hogyan fogalmaztad volna meg a harom keretbe zart szoveget (csatoltam a kepet). En egy biralatot ugy tudok elfogadni, hogy megmondjak a hibat, majd "itt van a helyes valtozattal" lezarjak a vitat.

Udvozlettel, Istvan
On Monday, December 27, 2021, 11:15:01 AM GMT+2, Peter Surjan <peter.surjan AT ttk.elte.hu> wrote:


*-----------------------------------------------------------------------*
|                        E L F T  H I R A D O           |
|      Az Eotvos Lorand Fizikai Tarsulat informacios es vita-lapja    |
|-----------------------------------------------------------------------|
|  Az ELFT adoszama (ide kerjuk az SZJA 1 szazalekat!): 19815644-2-43  |
|-----------------------------------------------------------------------|
|  A megjelent cikkek tartalmaert teljes egeszeben bekuldojuk felelos. |
*-----------------------------------------------------------------------*
  Szervusztok,

  ezzel a "tévedéssel" kapcsolatban van egy személzes élményem.

Jó fizikatanuló gimnazista (vagy alsóéves egyetemista) koromban
említettem szüleimnek, hogy a kükönböző tömegű testek egyformán
esnek a Föld gravitációs terében. Szüleim orvosok voltak, anyám
hazai legendás hírű immunológus abban az időben, apán nemzetközi hírű
fülorrgégész professzor, a Fülorrgégészek Világszövetségének elnöke.
Szelíden megjegyéezték, hogy amit én mondok (biztos valami képletek
alapján), az teljesen ellenmond a tapasztalatnak.

Erre én kísérletet mutattam be nekik. Vettem két gyufásdobozt, az egyket
üresen, a másikat súlyos fémdolgokkal telepakolva, és gondosan
egyszerre elejtettem őke úgz 2m magasból (talán mégis gimis voltam,
egyetemistaként ennyire felületes kísérletet nem illett volna
végeznem...).

Hát felsültem. Mert persze, hogy az ólmozott doboz sokkal hamarabb ért
a szőnyegre, int az üres... Aztán hebeghettem-haboghattam ezt-azt
a légellenárásról meg ilyesmiről, az orvosok már csak nevetni tudtak...

Szóval, nem vagyok meglepve...

Surján Péter*-----------------------------------------------------------------------*
|            A FIZINFO a fizikus informacios rendszer resze            |
|             |
|    Cikk, hozzaszolas a             |
|             |
| fizinfo AT lists.kfki.hu                       |
|             |
| cimre  kuldheto.  Ilyenkor  a subject-sorba a cikk cimet kell irni.  |
| A cikk szovege a level torzse. Ez sima szoveg legyen!             |
|             |
| Informacio: https://mailman.kfki.hu/sympa/info/fizinfo               |
|             |
| A  beerkezo  levelek feldolgozasat program vegzi. Az emberi valaszt  |
| igenylo kerest, kerdest az alabbi cimre lehet megirni:               |
|             |
| listsadm AT mail.kfki.hu       |
|             |
*-----------------------------------------------------------------------*


*-----------------------------------------------------------------------*
| A FIZINFO a fizikus informacios rendszer resze |
| |
| Cikk, hozzaszolas a |
| |
| fizinfo AT lists.kfki.hu |
| |
| cimre kuldheto. Ilyenkor a subject-sorba a cikk cimet kell irni. |
| A cikk szovege a level torzse. Ez sima szoveg legyen! |
| |
| Informacio: https://mailman.kfki.hu/sympa/info/fizinfo |
| |
| A beerkezo levelek feldolgozasat program vegzi. Az emberi valaszt |
| igenylo kerest, kerdest az alabbi cimre lehet megirni: |
| |
| listsadm AT mail.kfki.hu |
| |
*-----------------------------------------------------------------------*Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page