Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Vita és valami más is?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Vita és valami más is?


Chronological Thread 
  • From: Ropolyi Laszlo <ropolyi AT caesar.elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Vita és valami más is?
  • Date: Sat, 13 May 2017 14:36:04 +0200 (CEST)

Szerintem fontos es erdekes az itt folyo vita.

Egyreszt azert, mert a fizinfo szinte az egyetlen hely, ahol a fizika irant erdeklodok sajat kozeleti temaikat megvitathatjak (meg egy rendezvenyre szolo meghivo se pusztan kozonseget, hanem kozosseget szervez, ami persze fontos, de nagyon korlatozott valtozata a szervezodesnek). Orulok, hogy idonkent mas temak is szobakerulnek - vegulis a fizika nam azonos egymastol jol elhatarolt problemak halmazaval s a fizikai gondolkodas nem merul ki ilyesmiken valo elmelkedesben.

A fizika tortenetere es jelenlegi helyzetere vetett egyetlen pillantas alkalmas ra, hogy annak nyoman megertsuk: a fizika (se) legures terben keletkezik es mukodik, hanem tortenetileg adott, egeszen konkret tarsadalmi, kulturalis (gazdasagi, politikai, szb.) szituaciokban dolgozo kutatok tevekenysege reven alakul ugy, ahogyan alakul. Ez a tudomanyokat elemzo kutatok szamara evidencia - es sajat gyakorlatukbol bizonyosan ismert a fizikusok elott is.

Eppen ezert a mindenkori fizika tarsadalmi kontextusanak vizsgalata, annak a tudomanyos, politikai, kulturalis kornyezetnek az elemzese, megertese es megvitatasa amelyikben a fizikusok dolgoznak alapvető fontosságu a fizika (es a fizikusok) onmegismerese, onmegertese szempontjabol. Ezt persze el lehet utasitani - de aki igy jar el, az lemond a tudatos, onreflexiv kutatoi attitudrol, es valamifele naivitasra iteli sajat magat.

Ezeknek a kerdeseknek a kozossegi megvitatasa termeszetesen politikai vita, de nem az altalanos politikai temakra, hanem az un szakpolitikakra iranyul (azt hiszem Nagy Denes Lajos egy korabbi hozzaszolasaban mar kiemelte a politics es policy kozotti ismert kulonbseg jelentoseget). A szakpolitikai temak nyilvanossaga, megvitathatosaga, megvalaszthatosaga az adott kozosseg ertekrendjen mulik, lehet autokratikus, hierarchikus, demokratikus, anarchisztikus es mas hasonlo is.

Az MTA legfontosabb funkcioja eppen ez: a kutatok kozossegenek megszervezese, a kutatasra vonatkozo szakpolitikak kidolgozasa (demokratikus vagy nem-demokratikus :-( modon), illetve a szakpolitikak kepviselete az altalanos politikaban nyomulo ilyen-olyan jottmentek :-) (bocsanat: tekintelyes politikus urasagok) koreben.

Mindezek alapjan szerintem minden, a fizika szakpolitikajat meghatarozo kerdest nem csupan lehet, de fontos is megvitatni a fizikaval foglalkozok kozossegeiben. Az MTA-ban es bizottsagaiban zajlo tevekenyseget (ezek nyilvanvaloan befolyasoljak a fizikus kozossegek let- es munkafelteteleit) ugyanugy mint a kutatas- es oktataspolitika altalanos elveit es gyakorlatat.

Utobbiakat a CEU koruli politikai kavaras teljesen vilagossa teszi es evidens modon allasfoglalasra keszteti a szakmajanak feltetelrendszerere is reflektalo kutatokat.

Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy a fizikusok allampolgarok is, s ilyen minosegukban felelosseggel tartoznak azert ami az orszagban folyik. De ezt a problemat most inkabb mellozzuk.

Masreszt az is erdekes, ahogyan a vita ravilagit a kutatoi szemleletmod lehetosegeire es korlataira.

A vitaban elokerult az is, hogy a fizikai kutatasokban termeszetes modon alkalmazott "tudomanyos" szemleletmod vajon ervenyesul-e a kutatok mas temakban (akar politikai, szakpolitikai, illetve tarsadalmi kerdesekben) valo allasfoglalasaiban? Jo kerdes.

Szerintem azonban erdemes forditva feltenni: vajon azok a kutatok, akik kritikatlanul azonosulnak a kormanyzati propaganda allaspontjaival (pl. a CEU tema kapcsan), vajon ervenyesitik-e a kritikatlansagot, a hierarchia iranti elkotelezettseguket, a (nyilvanvalo modon a szajakba ragott hatalmi erdekeket szolgalo) hazudozast, a totalis szemellenzoseget es szuklatokoruseget a tudomanyos munkajukban is? Az igy feltett kerdesre lesz valasz: a fizika torteneti alakulasa eldonti, amikent Galilei vagy Bruno eseteben ez meg is tortent, es ahogy megtortent szamtalan kisebb jelentosegu, igy kevesse elemzett esetekben is.

Arra kifejezetten kivancsi volnek, hogy a CEU-KEE lete/nemlete/kettossege tema esztelen kormanyzati allaspontjainak (volt sok, barmelyik valtozat erdekelne) hivei mikent ertik es ertekelik mondjuk a hullam/reszecske dualizmus fizikai problemajat?

Udv:

Ropolyi Laszlo



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page