Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság


Chronological Thread 
  • From: Raics Péter <raics.peter AT science.unideb.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság
  • Date: Wed, 17 May 2017 00:21:56 +0200

Tisztelt Kollégák!

Most egy kicsit hosszabb levelet lesznek kénytelenek elviselni az akadémiai, tudományos, oktatási és egyéb szabadsággal kapcsolatban.
Bocs ...

(1) Emlékeztetek Mezei Ferenc fizikus levelére, melyet a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak írt:
http://demokrata.hu/hir/belfold/mezei-ferenc-szechenyi-dijas-fizikus-levele-ceu-ugyeben.

(2) A hvg.hu beszámolója az Akadémián folytatott egyeztetésen elhangzott véleményekkel kapcsolatban:
http://hvg.hu/itthon/20170511_Nem_torte_meg_a_jeget_CEUugyben_az_MTA_elnoke (2017. május 11.)
"... Lovász László kedden azzal indokolta fellépését, hogy 'a CEU tudományos teljesítménye kiemelkedő, nagyon szerencsétlennek tartanánk, ha külföldre költözne. Ezt a csütörtöki kerekasztal-beszélgetés hat akadémikus résztvevője is így látta, egy kivétellel: a Széchenyi-díjas fizikus, Mezei Ferenc hozzászólásában ugyanis a közönség – főként az idősebb korosztályhoz tartozó akadémikusok - felhördülésére nagyrészt a kormány CEU-elleni érveit ismételte meg, azt fejtegetve, hogy Michael Ignatieff,a CEU rektora máig nem tudta megmagyarázni neki, hogy az áprilisban elfogadott törvénymódosítás miért akadályozza a CEU megmaradását. (Mezei amúgy az Academia Europaea tagja, amely április elején levélben kérte a magyar kormánytól, hogy ne fogadja el a lex CEU-t).' "

(3) Az mta.hu oldal írása ugyanerről, az egyes felszólalók mondanivalójának rövid összefoglalásával (kettőt idézve):
http://mta.hu/mta_hirei/az-mta-szekhazaban-probaltak-kozeliteni-egymashoz-a-ceu-ugy-szereploit-107701 (2017. május 12.)
(a) "Mezei Ferenc hozzászólásában fontosnak nevezte, hogy a magyar egyetemek egyenlő lehetőségekkel rendelkezzenek, amihez hozzátartozik a külföldi diploma kiadása is, és felvetette, hogy a CEU működési modellje e tekintetben akár példaként is szolgálhat a más magyar egyetemek számára."
(b) "Frenyó László elmondta, hogy a McDaniel College Budapestet is ellehetetlenítéssel fenyegeti a felsőoktatási törvény módosítása (ezen belül is az a rész, amely az egyetem működéséről az USA és Magyarország közti szerződés meglétét írja elő), azonban felvetette, hogy egy, az USA és Magyarország közti, 2008-ban már megkötött nemzetközi szerződés megfelelhet a törvénymódosításban támasztott követelményeknek, és ez akár a CEU esetében is megoldást jelenthet."

Megjegyzéseim:
i) Az (1)-en alapuló (2) és a (3a) mintha nem ugyanazt fejezné ki!? M.F. véleményét az MTA "felpuhította"? Nem merték megírni, hogy az akadémikusok nem egyhangúan vélekedtek a kérdésről? Volt (egy) ellentétes vélemény is a kerekasztal megbeszélésen? Persze, tudom, hogy ez csupán "elismétli a hamis kormánypropagandát". De akkor is! Tessék kritizálva közölni, de nem elhallgatni!
Mivel ez a hír aláírás nélkül jelent meg, ezért az MTA hivatalos véleményét közli.
Vagyis az MTA maga megsérti az akadémiai szabadságot a tudományosság nevében?
ii) A (3b) szerint egy 2008-as szerződésre kiegészítéssel lehet alapozni a megoldást. (2004 és 2007-ben is volt valamilyen rendelkezés, de az akkor a CEU-ról szólt és kivételezést adott számára.)
iii) http://mta.hu/sajtoszemle/science-ostrom-alatt-a-tudomanyos-kepzes-magyarorszagon-107702
„Academia under fire in Hungary” (Ostrom alatt a tudományos képzés Magyarországon) címmel vezércikkben foglalkozik az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, a Science a lex CEU-val, a Soros György elleni hadjárattal, az orosz politikai befolyással és úgy általában a Magyarországon jelenleg tapasztalható politikai, jogi, tudományos helyzettel. A cikket Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja jegyzi. (2017. május 12.)"
Az MTA hivatkozása: http://index.hu/tudomany/2017/05/12/science_ostrom_alatt_a_tudomany_magyarorszagon/;
eredeti cikk: http://science.sciencemag.org/content/356/6338/563.full
Vagyis a "független külföldi" vélemények itthonról származnak, az érdekelt fél (amúgy nemzetközileg magasra értékelt) kutatójának tollából.

Milyen nálunk a tudományos helyzet? Ez utóbbiért kik a felelősek? És a felsőoktatás problémáiért?
Nézzünk már magunkba, gyakoroljunk néha önkritikát is és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mielőtt felfelé mutogatunk.

Raics Péter







Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page