Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság


Chronological Thread 
  • From: "Biro, Tamas" <biro.tamas AT btk.elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság
  • Date: Wed, 17 May 2017 09:50:16 +0200 (CEST)


A nemzetközi kontextusról érdemes megnézni egy szlovén filozófus
interjúját az angol TV-ben (83 sec):

https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10154845916691939/


Kedves fizikus kollégák!

Biró Tamás vagyok (számítógépes és elméleti nyelvész, hebraista, jelenleg az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékén). Mivel amióta 1998-ban végeztem fizikus szakon, alig foglalkozom fizikával, és összekeverhető vagyok a névrokonaimmal, ezért igyekszem minimalizálni a hozzászólásaimat a Fizinfón. De olvasni nagyon élvezem "ifjúkori fizikus identitásom" ezen utolsó morzsáját.

Engedjé(te)k meg, hogy a "sorosozás vajon antiszemitizmus-e" témához pár gondolatot fűzzek. Itt jóval többről van szó, mint hogy a főgonosz történetesen zsidó származású. Egy bölcsész vagy társadalomkutató számára a "sorosozás" nagyon sok eleme erős párhuzamot mutat a 19. század végén és a 20. század elején elterjedt, a szélsőjobbos kommunikációban a mai napig erősen jelenlévő toposzokkal. Akkor a Rothschildokról és Cion bölcseiről volt szó, ma ezek helyett van Soros. Néhány ilyen elem:

- Adva van egy zsidó bankár, aki mások kárára, nem etikus módon, nem "valódi [értsd: termelő] munkával" (uzsora, spekuláció...) tesz szert hatalmas vagyonra.

- Ezt a vagyont saját politikai, gazdasági, társadalmi hatalmának a növelésére használja fel.

- Ehhez egy nemzetközi, polipszerűen működő hálózatot hoz létre.

- Háttérhatalom, világösszeesküvés, a központból küldött titkos utasításokat végrehajtók hada, stb.

- Az egész egy ellenséges politikai oldal színezetének (szocializmus, liberalizmus, cionizmus...) van álcázva.

- El akarják veszejteni a nemzetünket, a vallásunkat, az identitásunkat, rabszolgává akarnak bennünket tenni, stb.

- Az egész titkos háttérhatalom mindaddig láthatatlan, amíg én fel nem nyitom a szemedet, és te magad észre nem veszed a rejtett összefüggéseket.


Azt gondolom, hogy a "sorosozás" és a Cion bölcsei-típusú antiszemita diskurzus [figyelem: nem zsidótörtényekről, nem népírtásról, nem vérvádakról, stb. írtam!] közötti párhuzam éppen annyira evidens egy társadalomtudományokban és történelemben járatos humán értelmiséginek, ahogy egy másodfokú egyenlet megoldása az egy fizikusnak. De ha valaki ellenvéleményről tud forrást, küldje el nekem.

Ezek után, Németh Csaba tegnapi emailjére utalva, én a következő két lehetőséget látom:

(0. Sokakkal ellentétben határozottan állítom, hogy Orbán és szűk köre, számos ős-fideszes, megőrizte a 25 évvel ezelőtti liberális gondolkodásmódjukból azt, hogy nem antiszemiták, nem homofóbok, nem xenofóbok. De érdekeik miatt ezt a véleményt ma már nem képviselik "radikális liberális" hangerővel.)

1. A kormánykommunikációért felelős személyek ezzel tökéletesen tisztában vannak. Céljuk például az lehet, hogy szavazókat szerezzenek azon társadalmi rétegekből, akik fogékonyak erre a retorikára.

2. A kormánykommunikációért felelős személyek nem eléggé járatosak társadalomtudományi kérdésekben, és nem vették észre, hogy mennyire erős a párhuzam a "sorosozás" és a Cion bölcsei-típusú antiszemita diskurzus közt. Amikor kollégáik felhívják erre a figyelmüket, azt valamiért nem hajlandók meghallani.

E két opció között mindenki saját maga válasszon, a vita talán túlmegy a Fizinfo kompetenciáján.


Más: "ha már nálam a szó", néhány további adalék ahhoz, hogy mit is nyer a magyar tudományos élet a CEU pesti jelenlétéből.

- Számos tudományterület művelője ma a CEU-n keresztül jut nemzetközi szakirodalomhoz, mert saját intézményükön nincs pénz folyóirat-előfizetésre és az egyre drágább, ugyanakkor egyre nagyobb számban megjelenő nemzetközi szakirodalom beszerzésére. (Számos tudományterületen még mindig fontosabbak a könyvek, mint a folyóiratcikkek, nem létezik arXiv, és csak kevés az open-access.) A CEU megszűnésével számos tudományterület művelői kerülnének nehéz helyzetbe Magyarországon.

- Számos tudományterületen kutatási és egyéb együttműködési formák alakultak ki. Ebben a félévben a tanszékünkre meghívott négy előadóból négy CEU-s volt. A tanszéki kirándulásunkat a CEU-val együtt szerveztük, jelentős részben a CEU anyagi támogatását felhasználva. Közösen szerkesztett kötet jelent meg a két intézmény egy-egy munkatársának a szerkesztésében.

- Amiről eddig nem esett szó, talán szégyenlősségből: Sok magyar kutatónak van a CEU-n mellékállása, és ez teszi lehetővé, hogy a magyar egyetemeken állásban maradjanak, ne hagyják ott a tudományt, vagy ne menjenek külföldre. Azt gondolom, az is előny, amelyből mind ők maguk, mind az egész magyar tudományos élet profitál, hogy a mellékállásuk egy olyan intézményben van, ahol viszonylag gyakran belélegezhetik a nemzetközi tudományosság levegőjét (külföldi kollégák, külföldi diákok, folyóiratok, új könyvek....), kilépve a gyakran provinciális, partikuláris magyar intézményeik poros légköréből. Korábban fordításokból, szerkesztési munkákból tettek szert kiegészítő jövedelemre, amely éppen hogy elvonta őket a tudománytól.

Tény, hogy a legjobb diákjainkat MA és PhD szinten nagy arányban szipkázza el a CEU. (Ha nem lenne a CEU, akkor külföldre mennének. Mint ahogy egy korábbi emailben elhangzott, hány tehetséges magyar középiskolás nyert nemzetközi diákolimpiát: de ők vajon magyar egyetemekre jönnek?) De erre mondta Lovász László, hogy "nyírjuk ki Hosszú Katinkát?" Nem. Azt gondolom, hogy a CEU-val való verseny önmagunk újragondolására késztet, és ebből is profitálhatunk. Nem szabad abban az illúzióban élnünk, hogy a magyar egyetemek színvonalával semmi gond, minden nagyon jó volt régen, és ezért ma is minden nagyon jó. Ha mindenki más előrehalad, mi pedig örülünk magunknak, akkor lemaradunk.

Üdv,


Biró Tamás

____________________________
|
| Tamás Biró
|
biro.tamas AT btk.elte.hu
| http://birot.web.elte.hu/


Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page