Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság


Chronological Thread 
  • From: Hajdu Csaba <hajdu.csaba AT wigner.mta.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] MTA és az akadémiai szabadság
  • Date: Wed, 17 May 2017 07:24:06 +0200 (CEST)
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.mta.hu


Tisztelt Raics Peter!

i) Az (1)-en alapuló (2) és a (3a) mintha nem ugyanazt fejezné ki!? M.F. véleményét az MTA "felpuhította"? Nem merték megírni, hogy az akadémikusok nem egyhangúan vélekedtek a kérdésről? Volt (egy) ellentétes vélemény is a kerekasztal megbeszélésen? Persze, tudom, hogy ez csupán "elismétli a hamis kormánypropagandát". De akkor is! Tessék kritizálva közölni, de nem elhallgatni! Mivel ez a hír aláírás nélkül jelent meg, ezért az MTA hivatalos véleményét közli. Vagyis az MTA maga megsérti az akadémiai szabadságot a tudományosság nevében?

Akar ez is lehet, nyilvan az MTA sem szentek gyulekezete. Viszont ha "hivatalos velemeny", tehat nem reszletes beszamolo a vitarol, akkor nem okvetlenul szukseges a kisebbsegi allaspont(ok) kozlese.

Ha mar a velemenyeknel tartunk, en hianyolom pl. a Professzorok Batthyany Korenek, mint a felsooktatasban erintett, markans szervezetnek az allasfoglalasat is.

Milyen nálunk a tudományos helyzet? Ez utóbbiért kik a felelősek? És a felsőoktatás problémáiért? Nézzünk már magunkba, gyakoroljunk néha önkritikát is és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mielőtt felfelé mutogatunk.

Lex CEU ugyben a tolunk telheto az lenne, hogy az ELFT, es/vagy az MTA Fizikai Tudomanyok Osztalya is allast foglaljon rola, hangot adva a vitathatlanul jelen levo, eros kritikanak.

Ugy tunik, a tisztelt fizikus kozosseg erre sajnos nem kepes, alapvetoen a politikai megosztottsaga miatt.

Ez nagyon szomoru, es itt mar valoban csak magunkra mutogathatunk. Annyit sem tudunk mondani, hogy legalabb (az amugy jogszabalyban is eloirt) elozetes egyeztetesre, es a kovetkezmenyek felmeresere szukseg lett volna??

Udvozlettel:

Hajdu Csaba



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page