Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Nanoetika

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Nanoetika


Chronological Thread 
  • From: kovacsgy AT mfa.kfki.hu
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Nanoetika
  • Date: Wed, 30 Jul 2008 11:09:05 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Quoting Szilva Attila
<szilva.attila AT wigner.bme.hu>:

Tisztelt Kovacs Gyorgy!

Elolvastam az egesz irast, valahogy hianyolok egy lepest. Az ember nem a
torzskozossegbol lepett kozvetlenul a 21. szazadba, korabbi tortenelmi idokben is megjelentek olyan absztrakt celok, minthogy igazzuk le a szomszed birodalmat, es ne kozvetlenul a mammut ellen kuzdjunk. Ez nem okozott frusztaciot? Akkor is voltak istenek, vezerek, hosok, sztarok akiket kovettek az emberek (beraktak abba a 10 nagysagrendjebe eso ismerosi listaba). Mi volt akkor a korrelacios hossz :) ?

udv,
Szilva Attila



Kedves Szilva Attila!

Termeszetesen igaza van, az atalakulas nem evtizedekben merheto - a torzskozossegek a Fold egyes reszein igen regen felbomlottak, hogy nagyobb szovetsegeket hozzanak letre, egy ujabb lepes volt az urbanizacio, es igy tovabb. Es termeszetesen ezek mind-mind egyre nagyobb frusztracio forrasai voltak, gondoljunk csak bele, miket irtak elodeink szenvedeseikrol az elmult ketezer evben. A korrelacios hossz a technika fejlodesevel pedig folyamatosan nott.
A globalizacio valahol ott kezdodhetett, amikor az elso nagyobb homo erectus kivandorlasok megkezdodtek Afrikabol - Amerika meghoditasa, es az indianok kiirtasa pedig gyakorlatilag mar a "kritikus rendszert" jelentette.
Es termeszetesen mar joval azelott felviragzott es elbukott jonehany hatalmas
rabszolgatarto birodalom.

En az atalakulas valodi kezdetet arra a nehezen definialhato pontra tennem, amikor az emberi tevekenysegben a hangsuly attevodott a termeszettel vivott kuzdelemrol a mas emberekkel valo kuzdelemre - egy faj eleteben ez lehet egy igazi, lenyeges fordulopont, a terbeli telitodes kezdete. Ilyenkor a faj evoluciojaban mar nem a termeszeti kornyezet, hanem a fajon beluli verseny kezd dominalni, ami azt jelenti, hogy a szelekcio altal diktalt fejlodes elszakad a termeszeti kornyezettol, es egyfajta belterjes (kulturalis?) faji evolucio veszi kezdetet. Nem lenne meglepo, ha ez a fajta fejlodes oda vezetne, hogy
a faj nem kepes tobbe egyensulyban elni a termeszeti kornyezettel.
Az allatvilagban szamos peldat lathatunk arra, hogy a termeszetes ragadozoikat vesztett fajok (terben izolalt csoportjai), amelyek addig egeszseges egyensulyban eltek, hogyan kezdik felelni az eletteruket, es gyakran nem all be ujabb egyensuly, hanem viszonylag hirtelen kihalas a vege. A (tudtommal) legutobbi, tudomanyosan vizsgalt pelda erre az afrikai elefant, amely a mostani kutatasok szerint az emberi terjeszkedes es az 1850-1900 kozotti intenziv irtas nelkul is a kihalas szelere kerult volna, mert lassan felel minden rendelkezesere allo elohelyet (a kornyezet regeneracioja lassabb, mint ami az
egyensulyhoz szukseges lenne). Az afr. elefant 20 eve tarto visszatereset a stabil fajok koze a mersekelt, erosen kontrollalt vadaszat biztositja. Nem lepne meg, ha (megfeleloen hosszu idoskalan) a fentiek minden elo rendszer altalanos tulajdonsagai lennenek.

Udvozlettel:

Kovacs Gyorgy


----------------------------------------------------------------
This message was sent using IMP, the Internet Messaging Program.






Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page