Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] V:A Higgs reszecske szellemi atyja, Peter Higgs nyilatkozza: ...

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] V:A Higgs reszecske szellemi atyja, Peter Higgs nyilatkozza: ...


Chronological Thread 
  • From: Gurin Peter <gurin AT almos.uni-pannon.hu>
  • To: Horvath Istvan <Horvath.Istvan AT uni-nke.hu>
  • Cc: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] V:A Higgs reszecske szellemi atyja, Peter Higgs nyilatkozza: ...
  • Date: Tue, 10 Dec 2013 08:40:23 +0100 (CET)


Kedves Istvan, kedves Kollegak!

On Tue, 10 Dec 2013, Horvath Istvan wrote:

Egy Nobel-dijas fizikus ilyen nyilatkozata a fizikusokra is szegyenletes.
Elnezest, de ez a velemenyem.

Nem ertek egyet ezzel a velemennyel. Szerintem nagyon eros szo az, hogy szegyenletes. Nem csak azt lehet es kell megbecsulni, aki jol teljesiti a mindenkori elvarasokat, de azt is, aki a sajat ertekrendje szerint el es alkot. Ha Higgs ugy erezte, hogy nincs mirol cikket irnia mar idosebb eveiben, es ehhez -- a korszellem ellenere is -- tartani tudta magat, az legalabb annyira becsulendo, mint ha telefirkalta volna a szakirodalmat neheny felesleges publikacioval, millio tarsahoz hasonloan. Igy legalabb erezheti azt, hogy keves cikkem van ugyan, de azt legalabb erdemes volt megirni.
Nem muszaj osztani az ertekrendjet. Keveseknek adatik meg, hogy buszken mondhassanak olyanokat, mint Higgs, eletuk vegen. Ertheto tehat, ha elismerjuk azt is, aki ugyan nem valtja meg a vilagot, de megirja a maga kis cikkeit minden evben, jol merhetoen produkal. De ne nezzuk le azt, aki ebbol a rendszerbol -- tudatosan vallalt ertekrend szerint -- kilog. Foleg akkor ne, ha olyan eredmenyeket tett az asztalra, mint Higgs. Kicsit olyan ez, mint ha szegyenletesnek neveznenk, hogy Rimbaud A reszeg hajo utan mar nem sokat irt. Hat, biztos volt ra oka. Vagy Rossini sem sokat komponalt 30 eves kora utan. (Na, ez nem olyan jo pelda, ennek mas oka volt, nem a tudatosan vallalt hallgatas.) Szerintem azt is becsulni kell, ha valaki nem megy az a'rral. Sot, en eppenseggel jobban becsulom, mint ha uszik vele, mint akarki mas, mondvan, ez van, ebben elunk, ezt kell szeretni. Nem kell! Es el is lehet mondani, hogy nem szeretem ezt a rendszert. Foleg, ha valaki Higgs.
Mas kerdes, hogy halado-e Higgs allaspontja, vagy csak egy ven oregember konzervativ, vilag ritmusat felvenni nem kepes siramait olvassuk. Lehet, hogy ez az igazsag. De azert ez nem szegyenletes.
Elnezest a hosszas fejtegetesert, de nekem meg ez a velemenyem.
Udvozlettel,

Gurin Peter



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page