Skip to Content.
Sympa Menu

tanforum - Re: [Tf] re rangsorolas

tanforum AT lists.kfki.hu

Subject: Tanárok vitafóruma

List archive

Re: [Tf] re rangsorolas


Chronological Thread 
  • From: Palócz István <pp AT radnoti-elte.sulinet.hu>
  • To: tanforum AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: Re: [Tf] re rangsorolas
  • Date: Wed, 19 May 2004 19:18:38 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/tanforum>
  • List-id: Tanárok vitafóruma <tanforum.lists.kfki.hu>

Dorozsmai Karoly írta:

Udvozletem!

Berczik_Andrea irta 18 May 2004, 17:25 keltezesu "[Tf] re rangsorolas" targyu leveleben:


vagy mondjuk a vizsga
megkezdése előtt a tanár megmondta volna, hogy "hányasra" taksál
bennünket.


Itt nem taksáról volt szó: a tanulmányi eredmény _elvileg_ objektív... Nem arról volt szó, hogy előre becsüljük meg, melyik diák mit fog teljesíteni hanem arról, hogy eddigi teljesítményük (na jó, az eredeti amúgy szerintem alakilag (!) helytelen megfogalmazás szerint: képességeik) szerint ültesük őket le.

Es akkor elerkeztunk ujra oda, hogy nem vagy hajlando tudomasul venni, hogy az eredeti szovegben "kepesseg" szo szerepel, es a kepesseg szo nem fugg attol, hogy mennyire szorgalmas egy gyerek.

Az hogy valaki kettes magyarból meg matekből, miért lehülyézés? Hát kin múlik hogy nem jobb? És ennek mi a köze ahhoz, izgulós-
e... Az enyéimek közzül az ketes, aki lusta!
Na es ekkor itt alljunk meg ismet. Kerdeznem, hogy el tudd-e kepzelni azt, hogy egy gyermek nem azert teljesit rosszul, mert lusta, hanem mert problemai vannak, esetleg a csaladdal, esetleg az egeszsegevel, esetleg onnmagaval. Persze most feltetelezzuk, hogy a te rendszered szuperobjektiv. Nagyaltalanossagban lehet, hogy igazad van, de nem lehet ugy gondolkodni, ahogyan te gondolkodsz. (vagy nem jol fogalmazod meg a mondandod, es en ertelek felre.)

Nem értem, mire ez a nagy "joga van..." felindulás... Annyi joga van a diáknak, hogy nem is látszik a vége... Hát azt ki és mikor fogja végre szóvá tenni, kihirdetni, hagsúlyozni és sulykolni, hogy a diáknak oga van tanulni, joga van jól teljesíteni, joga van gyakorolni, joga van legjobb teljesítménye szerint teljesíteni. Ezek nem jogok?

nem, ezek egy resze kotelesseg. A muvelodeshez joga van, a kepessege szerinti tanulas a kotelessege.

Ez az alapcél, s nem az, hogy "rúgjunk egyet" a gyengéken.


Gyengéken? Talán: lustákon!! A bizonyítványoaszát is ilyen rúgás? Miért nem töröljük el az osztályozást, hiszen szegény gyereknek a lelkébe gyaloglunk ezzel... Rémes is lenne, ha mk. valaki máris fogalmazná az ombudsman-nak a levelet (az meg alapvető funkciótévesztésként kidolgozza sokadik ajánlását az oszályzatok eltrölésére... :(()


Karoly, ne keverd ossze a dolgokat. Az, hogy ertekeljuk a diak munkajat az nem egyzik meg avval, hogy barkinek elmondhatjuk ezt az ertekelest.
Pl, ha vizsgazol, akkor a jegyedet nem lehet harmadik szemelynek elmondani, a te beleegyezesed nelkul, mint ahogyan azt se lehet elmondani, hogy milyen eredmenyu lett az AIDS teszted.
Mert jogodban all errol az informaciorol rendelkezni.
Termeszetesen a torvenyek adhatnak jogot masnak, pl egy tanarnak, hogy valamilyen konkretan meghatarozott celbol ezeket a jogaidat figyelmen kivul hagyja. Pl megmondhatjak a szulonek, vagy az osztaly elott felolvashatjak a jegyeidet. Fontos hangsulyozni azonban, hogy ezek a jogok nem korlatlanok, tehat nem jogositjak fel a tanart arra, hogy barkinek barmikor elmondhassa ezeket a jegyeket. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez nem attol fugg, hogy a tanar hogyan gondolja. Tehat ha a tanar ugy gondolod, hogy ebben semmi ciki nincsen, akkor sem teheti meg.

Mivel olvasásértés és számolás volt a mérés java, em értem, miért lett volna a személyiségi jogok elleni sérelem, ha a magyar és a matematika jegyeik szerint állítottuk volna üket sorrendbe!
Mert onkenyesen nem rendelkezhetunk mas szemelyes adata felett, csak ha
- ahhoz hozzajarul
- torveny minket felhatalmaz.


[Nem tettük, mert a parancs ezt megtiltotta; a parancsot végrehajtjuk, de véleményünk azéárt lehet...] Miért sérti az emberi jogokat, ha a matek meg a magyar jegyeket felhasználjuk!

Mert az osztalyzat az egy jelzes a tanulo fele(es a szulo fele is, no meg a tanarnak is;)), es mi azt ebbol a celbol adjuk, es nem abbol, hogy e jegy szerint barmifele megkulonboztetest eszkozoljunk egy osztalyon, vagy iskolan belul.

pp
Palocz Istvan




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page