Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Einsteini paradigmaváltás 1. - az alapok

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Einsteini paradigmaváltás 1. - az alapok


Chronological Thread 
  • From: Istvan Racz <racz.istvan AT wigner.mta.hu>
  • To: Szondy György <gyorgy.szondy AT gmail.com>, "fizinfo AT lists.kfki.hu" <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Einsteini paradigmaváltás 1. - az alapok
  • Date: Thu, 9 Jan 2014 11:44:34 +0100 (CET)

Tisztelt Szondi György!

Már az előző levelében felvázolt 'fogjunk össze és alkossunk új elméletet' hamis látszata is zavart, de a legutóbbi levelében megfogalmazottak határozottan azt teszik. Mindenekelőtt fontosnak tartom annak hangsúlyozását, hogy a tudományos paradigmaváltások nem népgyűléseken, különösen nem felkiáltásszerű kinyilatkoztatásokon keresztül valósulnak meg.

Az Ön által felvázolt alternatívákon túl rengeteg más is ott lebeg a tudományos közvélemény számára létrehozott, ugyanakkor mindenki számára nyitott olyan fórumokon, mint például a http://arxiv.org/archive/gr-qc archívum. Javaslom nézzen ott gondosan körül. Az archívumban is megjelenő "alternatív elméletek" kapcsán az a legkiábrándítóbb, hogy a valódi paradigmaváltás híján nem történik más, mint az Einstein-elméletben elvégzett vizsgálatok megismétlése (klónozása) az újnak vélt alternatív elméletekben. Ez olyan, mint amikor a korábban szoros párkapcsolatukból kiszabadultak egy idő után lényegében ugyanazokat a tulajdonságokat vélik felfedezni az új partnereikben, mint a korábbi kizárólagos partnerükben. Bármennyire földhözragadt a hozzáállásom, én egy ilyen cserét sem a magánéletben, sem a tudományban nem neveznék paradigmaváltásnak.

Visszatérve az Einstein-elmélethez. Annak a többi fizikai elméletben használt matematikai apparátustól eltérő, kicsit összetettebb, de legfőképp más eszköztára folytán a fizikán belül is megfelelően sok latens ellenzője van. Ez a technikai másság, illetve a belőle fakadó nehézség azonban nem tévesztendő össze az adott elmélet jóságának kritériumaival. El kell fogadni, hogy az Einstein-féle gravitációelmélet sem tartozik azok közé, melyet elalvás előtti olvasmányokban lehet elsajátítani. Ugyanakkor botorság lenne egy elméletet a matematikai összetettsége miatt elvetni. Különösen azért, mert egyetlen olyan tapasztalat, megfigyelés sem utal arra, hogy az elmélet ne tudná a természet ráesőnek vélt részét megfelelően modellezni és leírni. Gondoljon arra, hogy az olyan, egyáltalán nem extrém gravitációs környezetben, mint a Földünk még a GPS rendszerek sem működnének megfelelően az Einstein-elmélet alapján számolt korrekciók nélkül.

Végül szeretném a figyelmébe ajánlani egyik lengyel kollégánk, Prof. Andrzej Krasinski egy 1975-ben megfogalmazott figyelemreméltó gondolatát: "Nature is wiser than we are and if we find ourselves unable to to solve some problems, this is a statement about our abilities, not about Nature."

A jelen kontextusban a természet szó helyére nyugodtan behelyettesítheti az Einstein-elméletet.

Tisztelettel,
Rácz István

***************************************************
Rácz István
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
Elméleti Osztály
H-1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.
telefon:+36-1-392-2222/36-94, fax:+36-1-392-2598
web: http://www.kfki.hu/~iracz/
***************************************************


Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page