Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Eredményhirdetés: "Új fizika" 1934-83 nem szaklapban?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Eredményhirdetés: "Új fizika" 1934-83 nem szaklapban?


Chronological Thread 
  • From: "Szabados,L." <lbszab AT rmki.kfki.hu>
  • To: György Szondy <gyorgy.szondy AT gmail.com>
  • Cc: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Eredményhirdetés: "Új fizika" 1934-83 nem szaklapban?
  • Date: Mon, 6 Jan 2014 00:42:13 +0100 (CET)




T. Lista!


On Sat, 4 Jan 2014, György Szondy wrote:

Hadd idézzek ez utóbbival, a kozmikus cenzúrával kapcsolatban Rácz István a
fizikai szemlében 2005-ben
megjelent cikkéből:

Probléma:
Ha az Einstein-elmélet még ilyen, egyáltalán nem extrém gravitációs
rendszerek, illetve szituációk esetén
sem képes megfelelô választ adni a felvetett problémákra, akkor szembe kell
nézni azzal a lehetôséggel,
hogy nem is alkalmas a természet ráesônek vélt vetülete következetes
leírására.
Feloldás:
Létezik egy úgynevezett kozmikus cenzor, ,,aki? hivatalból megtiltja, hogy a
fent említett jelenségek
,,általában? elôfordulhassanak.

Nem kommentálom.

Nem tisztem a fenti idézetre reagálni (ezt hagyjuk a szerzőre, ill. a kérdéses lap szerkesztőjére), azonban űgy gondolom, hogy (amennyiben még van rá egyáltalán igény M.o.-on), ha egy ideát világosan, misztifikálástól mentesen el lehet mondani, akkor azt úgy kell elmondani. Márpedig a klasszikus általános relativitáselméletnek az ún. kozmikus cenzor sejtése/hipotézise (is) ilyen.

Tehát:
Az elektrodinamikában megtanuljuk, hogy ha a Minkowski téridő pl. t=0 hipersikján megadunk két divergenciamentes térszerű vektormezőt, E^a -t és B^a -t (azaz amelyek kielégitik a kezdeti adatokra vonatkozó *kényszeregyenleteket*), akkor a két, időderiváltat tartalmazó Maxwell egyenlet (a két ún. *evolúciós egyenlet*) *egyértelműen* meghatározza az E^a és B^a mezőket a *teljes* Minkowski téridőn. Igy a Minkowski téridő bármely tartományában az elektromágneses tér a Maxwell egyenletekre megfogalmazott *Cauchy (azaz kezdetiérték) probléma* megoldásaként előáll alkalmas kezdőfeltétel mellett.

Ezek alapján gondolnánk:
A helyzet hasonló az általános relativitáselmélet Einstein egyenleteivel is; azaz hogy a téridőgeometria egyértelműen meghatározott egy alkalmas térszerű hiperfelületen megadott kezdőadatok által, vagyis a téridő egy *Cauchy (azaz kezdetiérték) probléma* megoldása. Sajnos nem igy van: Az
Einstein egyenletek *egzakt* megoldásainak a zöme *nem* áll elő *semmilyen* Cauchy probléma megoldásaként, legfeljebb ezen megoldásoknak csak egyes *valódi* részhalmazai. A legdurvább ellenpélda a Gödel megoldás: Ennek a téridőnek *minden* pontján keresztül van *zárt időszerű görbe*, ellentétben az okságról kialakitott képünkkel.

(Tudománytörténeti érdekesség:
E megoldás megszületése az Einstein és Gödel [igen, az a Kurt Gödel, akinek a nevéhez a mat. logika hires nem-teljességi tétele fűződik] közötti, az okságról folytatott filozófiai vitának köszönhető. Gödel sehogy sem tudta meggyőzni Einsteint arról, hogy a spec. rel. által adott kereteknél általánosabb okság fogalomnak is lehet realitása a természetben. Igy igazát bizonyitandó, magának az Einstein egyenleteknek kezdte keresni az olyan megoldásait, amelyben az oksági viszonyok durván eltérnek a Minkowski téridőben megismertekétől. Sikerült ...)

A probléma gyökere az, hogy mig a Maxwell egyenleteket egy *adott téridőgeometrián* oldjuk meg, ahol tehát a fénykúpok *a priori* adottak, addig az Einstein egyenletek megoldásához csupán egy *koordinátarendszer* adott, és magát a téridőgeometriát majd e megoldás határozza meg. Igy fordulhat elő az a helyzet, hogy az Einstein egyenleteknek több megoldása van, mint az Einstein egyenletekre megfogalmazott *Cauchy problémának*. Ez utóbbi ui. erősebb követelmény. De ha ez igy van (márpedig úgy tűnik, igy van), akkor ez azt jelenti, hogy *már a klasszikus fizikában sem* igaz a determinizmus: Az adott kezdeti hiperfelületen megadott kezdőadatok a mezőket és a geometriát a téridőnek csupán egy *valódi részhalmazán*, a hiperfelület ún. maximális Cauchy fejlődésén határozzák meg egyértelműen. E Cauchy fejlődést a téridő többi részétől elválasztó hiperfelületet nevezzük Cauchy horizontnak. E horizonton túli tartományok geometriáját (és a mezők ottani értékét) a kezdeti feltételek tehát már nem határozzák meg egyértelműen.

A kérdés tehát az, hogy valóban fel kell-e adnunk a jósolni tudást (azaz a determinizmust) már a *klasszikus* (azaz nem kvantumos) általános relativitáselméletben is?

A Cauchy horizonttal rendelkező egzakt megoldások mind nagyon speciális, magas fokú egzakt geometriai szimmetriákkal rendelkező és/vagy nagyon speciális anyaggal (pl. por) biró megoldások. Továbbá, ezen megoldások kis perturbációival szemben a Cauchy horizontok *instabilnak* mutatkoztak, és belőlük véges idő alatt téridőszingularitások fejlődnek ki.

Ezek a tények motiválták az ún. kozmikus cenzor sejtést, miszerint

"Az Einstein egyenletek generikus megoldásai mind előállnak egy alkalmas Cauchy probléma megoldásaként"

Eszerint azok a téridők, amelyek nem megoldásai valamilyen Cauchy problémának, mind "kivételesek". A nyitott kérdés az, hogy mit is értsünk matematikailag a "generikus" jelző alatt? Amig ez nincs megfogalmazva, addig a sejtést nyilván nem is lehet matematikailag bizonyitani.

Valójában a kozmikus cenzor fenti alakjánál (amit szokás erős kozmikus cenzor sejtésnek is nevezni) van egy gyengébb változat (gyenge kozmikus cenzor sejtés) is, miszerint

"Ha az Einstein egyenletek egy generikus megoldása eseményhorizontot tartalmaz, akkor a téridő eseményhorizonton kivüli része előáll egy alkalmas Cauchy probléma megoldásaként"

Ekkor tehát megengedjük olyan téridőtartományok létét, amelyek geometriáját nem tudjuk valamilyen kezdőadatokkal teljes mértékben kontrollálni, de a sejtés szerint ezek fekete lyukak eseményhorizontjai mögött vannak, és igy a létük nem befolyásolja a fekete lyukakon kivüli világ eseményeinek a jósolhatóságát.

Végül, a (gyenge vagy erős) kozmikus cenzor hipotézis az a feltevés, hogy a (gyenge vagy erős) kozmikus cenzor sejtés igaz. Erre több tétel is épül az általános relativitáselméletben.

Tehát:
A kozmikus cenzorral kapcsolatban nincs/sincs semmiféle misztikum, hablaty (esetleg kövér, szürke öltönyös és bizonyára szivarozó `erős', vagy egy sovány, bajszos, fekete öltönyös és valószinűleg gyomorbajos, "CENSORED" pecséttel rendelkező `gyenge' cenzor egy elegáns, vagy esetleg egy kopott égi hivatalban) ..., "csak" egy csomó elvégzendő kőkemény munka, ami "csupán" a nemlineáris másodrendű hiperbolikus parciális differenciálegyenletrendszerek, a funkcionálanalizis, a nemlineáris globális analizis, a Lorentz geometriák ...(?) meglehetősen alapos ismeretét igényli. De ez igy már nem is olyan romantikus, igaz?


De akkor is elkezdhetnénk gyanakodni, ha azt találjuk, hogy a Killing-vektor
térszerűvé válik...


Pedig már a két dimenziós Minkowski téridőben a boost Killing vektor is azt teszi: Az az origó fénykúpján kivül időszerű, hogy aztán a fénykúpon fényszerűvé, azon belül meg térszerűvé váljon. Hogy a Schwarzschild fekete lyuk megoldás kivül időszerű, de a horizonton fényszerűvé, azon belül meg térszerűvé váló Killing vektoráról már ne is beszéljünk...

Üdvözlettel,

Szabados László
(Wigner Kutatócentrum,
leánykori nevén RMKI)




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page