Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] természettudományos vs. nyelvoktatás

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] természettudományos vs. nyelvoktatás


Chronological Thread 
  • From: Zana Janos <Janos.Zana AT uni-corvinus.hu>
  • To: Fulop Bazso <bazso AT sunserv.kfki.hu>, Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] természettudományos vs. nyelvoktatás
  • Date: Fri, 30 Nov 2007 16:35:54 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&amp;#205;RAD&amp;#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Otthon

Fulop Bazso írta:
Elhangzott, hogy a mai vilagban sokretu tudasra van szukseg. Angolul A termeszettudomanyos vilagnezet kialakitasa hosszadalmas folyamat.
Es akkor meg nem szoltunk az informatikai es a biotechnologiai forradalomrol. A lehetseges megoldas peldaul az, hogy az kotelezo

Elgondolkoztam az információ-robbanás jelenségén. Eszembe jutott Chaplin: A csavargó címü filje. Chaplin legalább két percen át készíti elö azt a gag-et, amikor egy ember a vízbe akar ugrani. Egy mai filmben ehhez elég tíz másodperc. Megértjük. A gyerekek is.
Woody Allennek is legalább két perc kellett ahhoz, hogy eljusson odáig: Csak semmi cicó, idea a pénzt. Egy mai gyerek ezt egy szempillantás alatt megérti. MIÉRT?
Mert az agyát már kicsi korában telerakták olyan ismeretekkel, amelyekröl nem is tud, de müködnek.
Az ösember minden fát ismert egyenként a szavannán. A mai ember agyának kapacitása ugyanakkora, de azt egészen más ismeretek töltik meg. Az információ-befogadó képessége azonos, de azt egészen más típusú ismeretek töltik ki.
Az unokám pillanatok alatt kiolvassa a nagyanyja mobil telefonjából, amit akar. Tehát az információ forradalom új helyzetet teremtett, amivel számolnunk kell. A varázsszert én sem ismerem, de tény, hogy a fizikusok elégedetlenek, a biológusok elégedetlenek, a vegyészek elégedetlenek...

Hogy a 200 évvel ezelötti, vagy a XXI századi fizikát tanítsuk? Mindent nem lehet, mert abból csak szellemi zürzavar lesz.

Einstein idejében nagy divat volt a szellemidézés, az asztaltáncoltatás. Mostanában az aura lefényképezése. Nesze neked természettudományos világkép! Nem változik a világ.

Üdvözlettel János




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page