Skip to Content.
Sympa Menu

tanforum - Re: [Tf] evvegi osztalyzat

tanforum AT lists.kfki.hu

Subject: Tanárok vitafóruma

List archive

Re: [Tf] evvegi osztalyzat


Chronological Thread 
  • From: Palócz István <pp AT radnoti-elte.sulinet.hu>
  • To: tanforum AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: Re: [Tf] evvegi osztalyzat
  • Date: Thu, 20 May 2004 07:50:28 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/tanforum>
  • List-id: Tanárok vitafóruma <tanforum.lists.kfki.hu>

Chary írta:

Udv!

Most ev vege fele fellobbant koztunk egy kisebb vita. A torvenyt nalam jobban ismero kollegaim allitjak, hogy a torveny szerint az evvegi osztalyzat megallapitasakor az atlagot veve, 5 tizedtol felfele a jobbik jegyet kell adnom, attol lefele pedig a rosszabbat. Letezik????

http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=99300079.tv

70. paragrafus

"A félévi és az év végi osztályzatot az érdemjegyek alapján kell meghatározni."

ugyan itt viszont az osztalyho konferenciarol a kovetkezoket irjak: (4. pont)

"Abban az esetben, ha az év végi osztályzat a tanuló hátrányára lényegesen eltér a tanítási év közben adott érdemjegyek átlagától, a nevelőtestület felhívja az érdekelt pedagógust, hogy adjon tájékoztatást ennek okáról, és indokolt esetben változtassa meg döntését. Ha a pedagógus nem változtatja meg döntését, és a nevelőtestület ennek indokaival nem ért egyet, az osztályzatot az évközi érdemjegyek alapján a tanuló javára módosítja."

Tehat a konferencia arrol donthet, hogy ,5 felett nem adhatod a rosszabb jegyet, de arrol nem, hogy adhatsz-e ,5 alatt jobbat. ;))

A kozoktatasi torvenyben en nem talaltam ilyen szabalyt, de meg erdemes megnezni (Karoly altal emlitett) Pedagogiai Programot, az iskola Szervezeti es Mukodesi Szabalyzatat, valamint a Hazirendet. Szerintem ezekbe ilyen korlatozasokat betenni botorsag, bar elkepzelheto, hogy ott talalsz ilyet.

Hol talalhato a torvenynek ez a reszlete? Nagyon kivancsi lennek ra! Meg egyaltalan, az evi osszes jegy atlagat kellene venni, vagy a ket felev atlaganak atlagat? Van olyan kollegam is, aki az elso felevvegi osztalyzatot 1 jegynek tekintve hozzacsapja a masodik felevi jegyekhez.

Ezt megteheti, bar szerintem ez se helyes, de ez az amirol az adott tanarnak kell dontenie. Termeszetesen szamomra csak akkor elfogadhato ez a megoldas, ha van mogotte pedagogiai magyarazat, es nem csak az egyszerubb es gyorsabb szamolas miatt alkalmazza a tanar.

Palocz Istvan





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page