Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Gravitációs hullámok, források és megfigyelések - Barta Dániel előadása LIVE

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Gravitációs hullámok, források és megfigyelések - Barta Dániel előadása LIVE


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, leonidak AT mcse.hu
  • Subject: [Fizinfo] Gravitációs hullámok, források és megfigyelések - Barta Dániel előadása LIVE
  • Date: Thu, 29 Oct 2020 14:57:06 +0100
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu


http://www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk október 29-án, csütörtökön 19 órától:
Barta Dániel (Wigner Fizikai Kutatóközpont):
Gravitációs hullámok, források és megfigyelések
(Csopa Wigner Cafe fizikusokkal)

A gravitációs hullámok a téridő görbületének olyan zavarai, amelyeket tömegek gyorsulása hoz létre. Forrásukat hullámokra emlékeztető módon, fénysebességgel hagyják el. Ahogy a gravitációs hullámok elhaladnak egy megfigyelő mellett, az a téridő eltorzulásaként fogja azokat érzékelni, melyek a hullám frekvenciájával azonosan megnövelik és lecsökkentik az objektumok távolságát. A legszenzitívebb földi detektorok, mint a LIGO és VIRGO interferométerek, ezeket a távolságváltozásokat regisztrálják rendkívül precíz lézerek segítségével. Mindez lehetővé teszi olyan, elképesztő energiájú, távoli események megfigyelését, mint a fekete lyukak és a neutroncsillagok ütközése.

A gravitációs hullámok első megerősített megfigyelése 2015. szeptember 14-én történt, amikor az Egyesült Államokban található LIGO detektorok két fekete lyuk ütközéséből származó gravitációs hullámokra bukkantak. A 2016 februárjában bejelentett felfedezést több hasonló követte, majd 2017-ben a szakemberek szenzációs eredményt értek el: először sikerült két neutroncsillag ütközését érzékelni az esemény által kiváltott gravitációs hullámok LIGO-detektorok és gamma-kitörés űrtávcsövek általi megfigyelésével, valamint az ütközés utófényét rögzíteni majdnem a teljes elektromágneses spektrumon. Mindez bizonyította, hogy a gravitációs hullámok detekciója fontos új ablakot nyit az univerzumra, elindítva a több csatornás csillagászat korszakát. Jelen előadásunk a legújabb eredményeket foglalja össze.

Attachment: live_20201029.jpg
Description: JPEG image  • [Fizinfo] Gravitációs hullámok, források és megfigyelések - Barta Dániel előadása LIVE, Tepliczky István, 10/29/2020

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page