Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Nem, nem, nem és NEM!! Vagy igen?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Nem, nem, nem és NEM!! Vagy igen?


Chronological Thread 
  • From: Biro Tamas <biro.tamas AT wigner.mta.hu>
  • To: Hajdu Csaba <hajdu.csaba AT wigner.mta.hu>
  • Cc: Horváth István <Horvath.Istvan AT uni-nke.hu>, fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Nem, nem, nem és NEM!! Vagy igen?
  • Date: Thu, 01 Nov 2018 12:37:14 +0100
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.mta.hu

Kedves Kollégák,

bevallom, én nem egészen értem Hajdú Csaba felhívását a megszólalásra (hol is kellene megszólalni?)... hiszen a fizinfo-n elég sok megszólalás váltotta egymást rövid idő alatt.

A megadott linken a cikk végén ez szerepel:

---

Frissítés:

A CEU azért kap több Európai Uniós támogatást, mert olyan kutatás-támogatási versenypályázatokon nyer, amelyek odaítélésében pártatlan, szakértői értékelésekre támaszkodó tudományos bizottságok döntenek - közölte az intézmény.

---

Vagyis akinek több van, az azért van, mert megérdemli. Nem ismerős az érvelés? Továbbá akinek van, annak adatik. A pályázat elbírálásban általában pozitív faktor, ha a pályázónak már volt elnyert pályázata korábban. Ezt maguk a bírálók állítják.

Egyébként a kutatás támogatási pénzre való pályázás is eladás, s egyszerűen vannak akik ebben tehetségesebbek másoknál. A bizottsági megítélés is eltér általában a pályázó önképétől. Arról nem is beszélve, hogy a pályáztatónak (pénzadónak) szándékai és preferenciái is lehetnek, ami eleve válogat.

De ha igaz az az elmélet, hogy a kutatáshoz való támogatásszerzés is eladás, akkor az analógia alapján: nem a legjobb minőségű ruháért fizetik meg a legnagyobb árat, hanem a legdivatosabbért. S ez már az emberi természet része lehet, nem feltétlenül politikailag elfogult jó- vagy rosszindulat.

Inkább ezt járjuk körül, ne a CEU-t.

Üdvözlettel

Biró Tamás.





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page