Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Grafén: egy kis nyelvóra

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Grafén: egy kis nyelvóra


Chronological Thread 
  • From: Tamas Biro <birot AT nytud.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Grafén: egy kis nyelvóra
  • Date: Sat, 2 Apr 2011 23:51:31 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>


Kedves Lista,

Fizikus es nyelveszeti vegzettseggel is rendelkezo, jelenleg szamitogepes nyelveszkent dolgozo kutatokent hadd szoljak hozza ehhez az izgalmas vitahoz:

Eloszor is, mit jelent az, hogy "helyes/helytelen"? Nem helyesirasi kerdesrol van szo, amellyel kapcsolatban valoban letezik egy akademiai szabalyzat: bar nem jogszabaly, a rendor nem ir fel, de tarsadalmi elvaras az, hogy tartsuk hozza magunkat.

Nem is az a kategoria, mint a suk-su"k-ozes. Aki a magyar nyelv suk-su"k-olo valtozatat hasznalja, azt a muvelt tarsadalom lenezi. Aki ad magara, annak nem illik suk-su"k-olve beszelnie, mint ahogy nem illik dialektusban sem beszelnie (legalabbis Budapesten nem). Az ikes igekkel kapcsolatos hibakat es a ban/ben [n]-jenek a lehagyasat meeg sok muvelt ember is "elkoveti", de irasban illik ezekre odafigyelni. De, azt gondolom, a vegyes hangrendu szavak ragozasanak a kerdese nem ez a kategoria. Bizonyitek erre maga a jelenlegi levelezes, kulonben a lista egyetemet vegzett, a muvel elitbe tartozo tagjai tudna'k a "valaszt".

Otodik altalanosban azt tanultuk, hogy a vegyes hangrendu szavak (tehat amelyben mind elolkepzett, mind hatulkepzett maganhangzok is vannak), azok mely hangrendu toldalekot kapnak. Aztan, egy evtizeddel kesobb az egyetemen hivtak fel a figyelmemet arra, hogy ez egyaltalan nincs mindig igy. A mar emlegetett "velaris i" (barmi is legyen annak torteneti oka), azaz a "ferfi", "hid", "ij" stb. szavakon tul, valoban vannak azok a szavak, amelyek ingadoznak: "dzsungelban" vagy "dzsungelben", mindkettot ugyanugy helyesnek erezzuk. A "velaris i" csupan nehany regi, "osi" szot erint, a magyar nyelv szoallomanyanak egy zart csoportjat. Ezzel szemben a masodik kategoriaba tartozo, ingadozo tovek eppen az ujabb, idegennek erzett szavak koreben vannak tobbsegben.

Manapsag a Nyelvtudomanyi Intezetben tobben is dolgoznak egy olyan, un. "analogias nyelvtanmodellen" (mar doktori disszertacio is szuletett a temaban), amely kategorikus "szabalyok" helyett valoszinusegi modellekkel probalja -- tobbek kozt -- ezt a jelenseget is megfogni. Mely tenyezok hatnak arra, hogy a magas vagy a mely hangrendu toldalekot illesztjuk-e egy uj szohoz (pl. a "grafen"-h_z)? Mennyiben meghatarozo a megelozo maganhangzo, esetleg a korabbi maganhangzok is befolyasoljak az erzeseinket? A massalhangzoknak van-e szerepuk a "dontesunkben"? A hasonlo hangzasu szavak ragozasa befolyasolja-e a dontesunket? Ha igen, hogyan? Peldaul nagyobb sullyal vesznek reszt az analogiaban a gyakoribb szavak? Igaz-e, hogy minel inkabb hasonlit egy masik szo, annal nagyobb sullyal befolyasolja a dontesunket? Szamit-e a szo "eredete", vagyis az idegennek erzett szavak eseten masok-e a donteseink, mint az osinek erzett szavak eseten?

Csak azt tudom javasolni, hogy mindenki ugy ragozza a "grafen" szot, ahogy azt az o sajat nyelverzeke diktalja. Egyaltalan nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt fogja diktalni a nyelverzeke; nagyon valoszinu, hogy lesznek egyenenkent valtozatok. A sajat nyelverzekunk is valtozhat napszaktol fuggoen. Es az is erdekes, hogy egyesek a magas hangrendu ragot "hivatalosabbnak" vagy "finomkodonak", a mely hangrendut pedig "csaladiasabbnak" vagy "vaskosabbnak" erzik (ez az un. 'nyelvszimbolika' klasszikus peldaja), vagyis a ragozas fugghet kommunikacios kontextustol is.

Egy ismert pelda a kontextus jelentosegere: ki hogyan egeszitene' ki a kovetkezo ket mondatreszletet?
- ezzel a farmerr_l
- azzal a farmerr_l

Udv,

Tamas

U.I.: Maganlevelben, megkoszonnem, ha minel tobben valaszolnanak a kovetkezo kerdesre, ekezetekkel (!):

Hogyan ejti ki a kovetkezo kepletet: \cos( \alpha \cdot \beta )?
(\cdot = szorzas, helyette lehet persze x vagy semmi is.)




___________________________________
* Biro Tamas:
birot AT nytud.hu
*
birot AT birot.hu
* http://www.birot.hu







Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page