Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Grafén: egy kis nyelvóra

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Grafén: egy kis nyelvóra


Chronological Thread 
  • From: SIMON Ferenc <simon AT esr.phy.bme.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Grafén: egy kis nyelvóra
  • Date: Thu, 31 Mar 2011 14:05:25 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kedves Kollégák!

A grafént nem kell bemutatnom a lista olvasóinak, azonban ennek kapcsan egy nyelvi problémát tárnék a lista elé, elnézést azoktól akik számára ez nem teljesen a listára illő.

Mivel a grafén vegyes hangrendű szó, ezért kis bizonytalanság alakult ki annak kapcsán, hogy a grafén toldalékainak magas vagy mély hangrendűnek kell-e lennie (pl. grafénban vagy grafénben a helyes-e). A probléma fontosságát jelzi, hogy az MTA 2011-es kozgyűlésének keretében megtartandó grafén tematikájú előadások közül 4 cimében is a probléma felmerül (többek között a sajátomban). Eddig nem vettem a fáradtságot, hogy utána járjak a kérdésnek, és előadásaimban vagy elkerültem a toldalékolt használatot, vagy a "grafénban(ben)" cimet adtam meg.

A http://bme-tk.bme.hu/other/kuszob/hangok.htm oldalról idéznék:
"3.1.1.2.2.3. az utolsó szótagjukban .e., .é., esetleg .i. hangot tartalmazó egyes idegen eredetű vegyes hangrendű szavaknál ingadozik a mély és magas hangrendű toldalékok használata: pl. Albert (Albertet/Albertot), aszpirin (aszpirinnel/aszpirinnal), balett (balettre/balettra) fotel (fotelek/fotelok), objektív (objektívek/objektívak), oxigén (oxigénből/oxigénból)."

Aki tehát úgy érzi, hogy mind az "oxigénből", mind az "oxigénból" használata helyes, az azt gondolom egyetért velem, hogy hasonlóan mind a "grafénban" mind a "grafénben" helyes. Manapság egyre több figyelmet kap a nyelvhelyességünk, ezért a grafén példája számomra a magyar nyelv rugalmasságát és gazdagságát bizonyítja, ami védendő kincs. Ezért nem tartom helyesnek a grafén toldalékolásában a kizárólagosság erőltetését, hagyjuk tehát élni mind a két verziót.

Üdvözlettel
Simon Ferenc

----------------------------
Dr. Ferenc SIMON, DSc
docens (associate professor) @ BUTE
&
venia docendi (Habilitation) @ Uni Wien

http://dept.phy.bme.hu/staff/simon/simon.html
&
http://homepage.univie.ac.at/Ferenc.Simon/
skype: ferisimon
INSTITUTE of PHYSICS
Department of Physics
Budapest University of Technology and Economics
H 1521 Budapest POBox 91 HUNGARY


Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page