Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Mi a tudomány?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Mi a tudomány?


Chronological Thread 
  • From: Tamas Biro <birot AT nytud.hu>
  • To: ELFT Hirado <Fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: Re: [Fizinfo] Mi a tudomány?
  • Date: Mon, 15 Dec 2008 14:14:18 +0100 (CET)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>Kedves Pal!


Az eredeti definiciot jobbnak tartom, mert altalanosabb, jobban lefedi azt, amit altalaban tudomanynak neveznek (a hetkoznapi nyelvben + a tudomanyos intezmenyekben), es nem fugg egyik vagy masik preskriptiv tudomanyfilozofiai iskolatol sem. Ugy gondolom, hogy a reprodukalhatosag, stb. kriteriumat lejjebb kellene targyalni, mint az egyik tudomanyfilozofiai felfogast (a sok tobbi mellett) a tudomany mibenleterol.

Ugyanis, mint fizikusi vegzettseggel is rendelkezo, de bolcseszek kozott mozgo ember, latom, hogy a tudomany fogalma rendkivul szeles. A reprodukalhatosag valoban a tudomany egyik legjobb definiciojanak tunik, de a fizikan kivul mar problemas. (A reprodukalhatosagra hivatkoznak a regeszek is, amikor nagyon alaposan dokumentalnak minden reszletet az asatas soran, de vegeredmenyben ugyanazt a leletet nem lehet ketszer kiasni.) A reprodukalhatosag egyedul a kiserletezo tudomanyok eseten lehet kriterium, es nem fer bele se nem a matematika, se nem az irodalomtudomany vagy a tortenelemtudomany.

Ha tudomanynak nevezzuk azokat a teruleteket, amelyek egyetemi tanszeket vagy akademiai osztalyt kapnak, akkor legalabb negy reszre osztanam oket:

1. Matematika, filozofia, stb.: fogalomalkotas, fogalmi rendszer kiepitese bizonyos (egzaktabb vagy kevesbe egzakt) kriteriumok szerint. Nem ertek egyet azzal, hogy a filozofia egyeni gondolatok lennenek, mert a filozofia tortenete -- az en olvasatomban -- eppugy kollektiv vallalkozas, mint barmely (mas) tudomany tortenete: az egyes filozofusok egymas munkaira epitik a sajtjukat. De teny, tobb "iskola" letezik a filozofiatortenetben, mint nehany mas (altalunk ismert) tudomany eseten, es ezert tunik atomizaltabb tevekenysegnek.

2. Adatgyujtes es -szisztematizalas: a legtobb tudomany egy jelentos resze (irodalomtortenet, tortenelemtudomany, allat- es novenyrendszertan, foldrajz es geologia, neprajz, stb.). Nem az a nagy tudos, aki jo prediktiv erovel rendelkezo elmeletet gyart, hanem aki fejbol megmondja, hogy melyik okori muben szerepel ez es ez a motivum, vagy aki megmondja, hogy melyik afrikai nyelvben hogyan fejezik ki a birtokos szerkezetet. Megjegyzem, hogy a "tudomany" szonak is ez a a felfogas az eredete (magyarban is, mas nyelvekben is), es a 20. szazad elott (sok helyutt meeg ma is) ez a felfogas uralkodik.

3. Interpretativ tudomanyok: irodalomelmelet, antropologia bizonyos iranyzatai, a tortenelemtudomany es a kozgazdasagtudomany bizonyos agai. Ezek a diszciplinak nem "magyarazni", hanem "ertelemzni" szeretnenek, es erre buszkek is (masok pedig kritizaljak oket emiatt; de nem a mi feladatunk igazsagok tenni kozottuk kivulrol, nem ismerve a reszleteket).

4. Modellalkotas es azok korraboracioja megismeteleheto kiserletek segitsegevel: fizika, valamint sok mas tudomanynak bizonyos agai.

Valoban sokan, foleg fizikus-korben, kizarolag a 4. kategoriat tekintik tudomanynak. Aki csak feluletesen ismeri a tobbi tudomanyt, az sok mas tudomanyra raeroszakolhatja, hogy az is beletartozik a 4. kategoriaba -- de ezt az adott tudomany sok muveloje ki fogja kerni maganak. Azonban tudomasul kell vennunk, hogy sok mas tudomany (ertsd: olyan emberi tevekenysegi terulet, amelyek egyetemi katedrat vagy akademiai osztalyt kapnak) nem felel meg ennek a kriteriumnak.

Ezert nem vennem bele ezt a kriteriumot a "tudomany" fogalmanak a (deskriptiv) definiciojaba a cimszo elejen. Hanem a cimszo egy kesobbi reszeben leirnam, hogy egyes tudomanyfilozofusok -- preskriptiv modon -- ugy definialjak a tudomanyt, hogy annak reprodukalhato eredmenyekre kell epulnie, es ezaltal sok olyan diszciplinat kizarnak a tudomany altaluk krealt fogalmabol, amelyeket mind a hetkoznapi nyelvben, mind institucionalis szempontbol tudomanynak tekintunk.

Egyben utalnek arra is, hogy a tudomany fogalma sokat valtozott, es a fenti meghatarozas kizarolag a modernkori tudomanyfelfogasra ervenyes. Ilyen szempontbol tagabb az a tudomanyszociologiai felfogas, amely tudomanynak azt tekinti, amit az adott tarsadalomban tudomanykent van institucionalizalva.

Attol is tartozkodnek, hogy fizikuskent mas tudomanyteruleteket nem-tudomanyosnak nevezzek. Arrol, hogy a filozofia vajon tudomany-e vagy sem, inkabb irjon egy filozofus (ill. tudomanyfilozofus), es irja le az erveket pro es kontra. Megjegyzem, akkor mar a matematika vagy a modern irodalomelmeletek tudomany-voltarol is lehetne ertekezni. Vagy akar az alkalmazott tudomanyokrol ("mernoki tudomanyok" es az "agrartudomanyok", "orvosi tudomanyok").

A teologia kapcsan szinten ovnek. A teologia mai fogalma rendkivul osszetett. Nem csak Magyarorszagon, de "nyugaton" sem tudjak, meeg az akademiai berkekben sem, hogy jobb egyetemek teologiai karain nem "hitelvekkel" es a "hogyan legyunk jo hivok" c. kerdessel foglalkoznak, hanem a bibliai nyelvek nyelveszetevel, kannonizalt es apokrif szovegek filologiajaval, vallaspszichologiaval, vallasszociologiaval, kognitiv modellekkel, stb. Ugy tartanam tehat korrektnek, ha a teologiai tudomany vagy nem-tudomany voltat egy olyan szemely fejtene ki pro es kontra a Wikipedian, aki maga is teologus.

A fizikus pedig inkabb arrol ertekezzen, hogy a fizikan belul mit tartanak tudomanyosnak.

Udvozlettel,


Biro Tamas

(ELTE TTK fizika, ELTE BTK hebraisztika es elmeleti nyelveszet,
Groningeni Egyetem, szamitogepes nyelveszeti PhD)___________________________________
* Biro Tamas:
birot AT nytud.hu
*
birot AT birot.hu
* http://www.birot.hu

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page