Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Tudomány - Média - Közvélemény 2. (Egely Gy. apropóján)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Tudomány - Média - Közvélemény 2. (Egely Gy. apropóján)


Chronological Thread 
  • From: Hajnal Zoltan <hajnal AT mfa.kfki.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Cc: Fábri György <fabrigy AT office.mta.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Tudomány - Média - Közvélemény 2. (Egely Gy. apropóján)
  • Date: Thu, 27 Oct 2005 21:55:58 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>




Tisztelt Kollégák!

(akinek már a könyökén jön ki az E.Gy. téma, bocsánat, alapvetően másról szeretnék itt szólni...)

Kis aggodalommal olvastam Földes Istvánnak a Millenáris Park sajtósához intézett levelét. Azóta Hidas Pál is írt a Népszavának. Persze mindkettőjüknek igaza van.

Igyekeztem tegnap éjjel szabatosan leírni, de eszerint nem sikerült
eléggé érthetően kifejeznem magam, hogy az MTA, sokunk munkaadója, többek között azért hozta létre a Kommunikációs Titkárságot, hogy a Tudomány ügyeiben a közvélemény támogatását hatékonyabban állítsuk oldalunkra.
Tudomásul vesszük vagy nem: szaporodnak a jelek, amelyek arra mutatnak, hogy az intézetek léte lehet a tét!
Szakemberek vállalták ennek a rendkívül komplex, egyben igen érzékeny feladatnak a folyamatos stresszel járó terhét. Teszik a dolgukat, számomra is meglepő gyorsasággal! Erről Fábri György (MTA Kommunikációs Igazgató) ma 14:17 perckor kelt levele tanúskodik, amit mindannyian megkaptunk.

Most egy pillanatig olyan ez, mint egy közepes krimi, ugyanis az idő sokat számít. Ezért hívnám fel a figyelmet, hogy mivel ő válaszát a listára küldte, van aki azonnal megkapta, van aki csak holnap (péntek) délben a gyűjteménnyel (digest) olvassa. Feltételezem, hogy Földes István is ez utóbbi csoportba tartozik. Ezért érezhette úgy, még 14:40-kor is, hogy feltétlenül kapcsolatba kell lépnie a Millenáris szervezőivel.

Rohanó világunkban sokminden történik néhány óra leforgása alatt is, különösen ha ilyen érzelmeket felkavaró, potenciálisan a médiát is érdeklő eseményről van szó. Önmagában az Egely ügy kapcsán talán nem baj, ha az Akadémia hivatalos állásfoglalása után is érkezik még néhány személyes visszhang az érintettekhez, ehhez mindenkinek joga is van, természetesen. Ugyanúgy mint a sajtóban reagálni bármire (különösen a szakterületén).

FONTOS azonban:
tudnunk kell, hogy a kommunikációs stratégiák működésének is sok feltétele van. Sem képzettségem, sem gyakorlatom nincs ezekben, leginkább csak "áldozata" vagyok a kampányoknak, mint legtöbbünk.
Sejtem csak, hogy ilyen horderejű ügyekben (mint a tudomány megítélése) az egyéni kezdeményezések nem mindig érnek célt. Annak ellenére mondom ezt, hogy Földes István minden szavát elfogadom! Ahol a veszélyt látom, az a nagyobb feladat, amit a Kommunkációs Titkárság vállalt, és amiben az ilyen egyéni akciók zavart kelthetnek.
Tanárok, kutatók számára egyértelmű, és ezért ritkán mondatik ki, de a tudomány épülete, bár sok egyéni géniusz is alapozza, az egyének _felett_ álló alkotmány.
Az MTA a tudomány tekintélyének, egyben felelősségének is
hordozója a magyar társadalomban. És ennek a testületnek immár VAN "szája". Olyan szája, amely célul tűzte ki, hogy értő fülekre találjon.
Ha sikerül elérnünk, hogy úgy a közvetítők (média), mint rajtuk keresztül a teljes érdeklődő közvélemény arra figyeljen, amit ez a száj mond, azzal
sokat nyerhetünk.
Ebben a folyamatban kelthet zavart, terelheti el a fülek figyelmét, ha több kisebb száj egyszerre szólal meg.

Nem építek természetesen utópisztikus légvárakat magamban sem, tudom, nincs jól meghatározott recept, vagy garantált eljárás, de a média-fellépés szerepét megkérdőjelezni botorság volna.

A közéletnek persze kis része az akadémiai, a tudománynak kis része a fizika, és még boncolhatnánk tovább... Most az is mellékes, vajon hány kollégával egyeztette Földes István a konkrétan ugyan ki nem mondott, de implicite közösségi állásfoglalását.

Úgy tűnik Härtlein Károllyal sem, aki, mint az ELFT tisztségviselője amellett, hogy tegnap este riadót fújt, ma hivatalból is hallatta hangját, de oly módon, hogy pozitív, építő javaslatot, alternatívát is kínált egyben. Ezt nagyon köszönjük neki!
(többes számban köszönöm, mindenki egyetértését feltételezve)

Érdekes az érvek, indulatok ilyen hirtelen hulláma. Ez a közvélemény tanácstalanságának egyik oka is talán! Kire figyeljenek? A tudós közösségi felháborodásról szóló, mégis egyszemélyben aláírt levelére? Vagy számolják meg, még hányan csatlakoztak hozzá? (miért csak ketten, hárman? talán a többiek nem értenek egyet? vagy nem fontos nekik?)
Vagy mégis inkább az érdekes sztorikkal előjövő, talán hóbortos, de önkonzisztensen kommunikáló Don Quijotét vegyék elő? - azt mégis sokszáz éve élvezi mindenféle publikum...

Ilyen és hasonló problémákon is segíthet a Kommunikációs Titkárság átlépni. Az MTA megnyilatkozása "ab ovo" a tudomány megnyilatkozása, és mindazon művelőié, akik bármelyik diszciplinához tartozzanak, valamilyen formában ennek a páratlan építménynek építői és építőkövei is egyszerre. Semmi sem tökéletes persze, de az összevisszaságnál (pánik?) akár egy-egy hibás lépés árán is jobb a szakszerű, összefogott reakció. És ismerjük el, erre nincs a fizikus közösségnek magában sem energiája, sem módja, még a korszerű e-mail fórumok segítségével sem.

Bízzuk a szakemberekre a szakmunkát: nekünk is könnyebb lesz, és talán megkíméljük magunkat néhány kellemetlen tapasztalattól is (mert bizony veszélyeket is rejt a média-dzsungel)! Mivel segíthetünk? Talán úgy, hogyha netán valamiféle küzdelemről volna szó akkor munícióval, ha gondos szántó-vető munkáról, akkor vetőmaggal, szóval használható információval látjuk el őket.

Tisztelt Kollégák, elnézést, ha túl hosszan vettem igénybe figyelmüket.

Talán most sikerült kicsit jobban megvilágítanom, hogy az Egely eset (sajnos nem először) csak a tűzjelző a tudomány épületében, és nem volna ésszerű minden kapacitásunkat a jelzőcsengő fülsértő hangjának csillapítására koncentrálni.

Üdvözlettel,
Hajnal Zoltán



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page