Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Nemfelejtő RAM

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Nemfelejtő RAM


Chronological Thread 
  • From: Kádár György <kadargy AT mfa.kfki.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Nemfelejtő RAM
  • Date: Wed, 05 Aug 2015 18:27:46 +0200

Tisztelt Kollégák!
Vajon ki emlékszik még arra, hogy az 1960-as évek első kommerciális számítógépeiben a processzorhoz kapcsolt véletlen elérésű memória, RAM, bitvonalakat és szóvonalakat alkotó elektromos vezetékek négyzetes hálózatának keresztpontjaiban elhelyezett mágnesgyűrűk mátrixából épült fel. Ezt én egy hét óta 2D Crosspoint (2 dimenziós keresztponti) memóriának nevezném. Elérési sebessége a későbbi félvezető RAMok sebességével volt összemérhető, nem igényelt állandó frissítést, mint a DRAM, elektromos táplálás nélkül is megtartotta az adatokat, nem felejtett, csak hát a mágneses gyűrűk mmes mérete kemény határt szabott az adatsűrűségnek, a miniatürizálásnak.
Július 29.-én, éppen egy hete Rob Crooke, az Intel egyik alelnöke és Mark Durcan a Micron képviselője közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy készen áll a 3D Xpoint (ejtsd: 3D crosspoint) nemfelejtő, de bitcímzésű (random access) memória technológiájuk, amely egy éven belül a piacon is meg fog jelenni. Adatsűrűsége 10-szerese a félvezető DRAM memóriáénak, de attól nem gyorsabb, viszont 1000-szer gyorsabb, 1000-szer időtállóbb, mint a NAND flash memóriák. Az adattároló anyagról nem adtak információt, de az világos, hogy az egymás fölé rétegzett párhuzamos szóvonalak és ezekre merőleges bitvonalak elektromos vezetékeinek keresztpontjaiban a vonalak között olyan kétféle állapotú anyag van, amelynek 0 vagy 1 állapotát megfelelő előjelű és nagyságú, a kiválasztott szó- és bitvonalban egyidejű elektromos impulzussal lehet vezérelni, mindezt 10nm nagyságrendű méretekkel.
Annyi biztos, hogy a 3D Xpoint technológia elterjedése a jelenlegi számítástechnika, adatfeldolgozás, telekommunikáció területein meglehetősen jelentős újdonságokat, előnyös változásokat fog felszínre hozni.
Kitűnő és érthető ismertetés van magyar nyelven ezen az URL-en, a végén maga a sajtótájékoztató filmje:

http://www.hwsw.hu/hirek/54320/intel-micron-3d-xpoint-nand-dram-memoria-architektura-hierarchia.html

Bizonyára többen tudtatok már erről az újdonságról, de a mágnese memóriákhoz közelállóként meg kellett említenem a korai mágnesgyűrű RAM-hoz való, az ismertetésekben nem említett hasonlóságot.
Üdv: KadarGy




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page