Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] kamera es halndzsa

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] kamera es halndzsa


Chronological Thread 
  • From: Tamas Biro <birot AT nytud.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] kamera es halndzsa
  • Date: Wed, 26 May 2010 12:45:59 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>




Kedves lista,


Bar mar hetekkel ezelott neztem meg a videot (minden elvi fenntartasom Tomcat es a bombagyar.hu ellen ellenere...), de ugy remlik, mintha azon az oldalon, amelyen a video is megtekintheto, szerepelne a kovetkezo informacio: ennyi es ennyi (kb. 20, az emlekeim szerint) embert kerdeztek meg, ebbol ennyi es ennyi fo (kb. a fele) adott helyes megoldast. Tehat amit a videon latunk, az a masik felerol keszult egyoldalu osszeallitas. A helyesen valaszolo masik felet nem halljuk. Tehat maga az osszeallitas igazi bulvar, maga a honlap viszont helyre teszi sajat magat. (Ha amugy nem Tomcatrol es a bombagyar.hu-rol lenne szo, akkor meeg pozitivan is nyilatkozneek a honlaprol...)

Tehat a helyzet messze nem annyira rossz a video keszitoje szerint sem, mint ahogy azt a (Tomcattol megszokott) provokativ osszeallitas sugallja, es mint annak oly sokan bedoltek most a listan. Eppugy, ahogy a megkerdezettek fele bedolt annak, hogy a toll lebeg a vilagurben...

Tegyuk hozza: aki latta mar a Hold felszinen hatalmasakat ugralo urhajosokat, valamint a vilagurben (sulytalansagban, de nem gravitacio hianyaban!!!) lebego targyakat, urhajosokat, az eppen az emlekeire tamaszkodik, amikor azt kovetkezteti ki, hogy a Hold felszinen a toll lebegne. Igen, racionalis ember vegiggondolja, hogy a Hold felszinen eppen azert tud (nagyokat) ugralni az urhajos, mert a vegen visszahuppan, hisz van gravitacio. De az emberek nagy tobbsege nem igy gondolkodik. Regen se, ma se, es ezen a termeszettudomanyi targyak oraszamanak a novelese se segitene. Csupan vegkepp megutaltatnank a human beallitottsagu gyerekekkel a termeszettudomanyokat. Attol, hogy naponta ket irodalom oram lett volna, nem szerettem volna meg jobban a modern kolteszetet, az enekorak noveles nem segitett volna a botfulemen, es a tornaorak novelese se segitett volna azon, hogy most kevesbe legyek tulsulyos.

Masreszt: nagyon kivancsi lennek, hogy a lista tagjai kozul hanyan adnanak helyes valaszt, ha olyan gimnaziumi erettsegi, vagy akar altalanos iskolai kerdest tennek fel, amellyel erettsegi ota tenyleg nem foglalkoztak: pl. mi a fonema es a morfema? mi a kulonbseg a tarshatarozo es az eszkozhatarozo kozott? mi a fovarosa Azerbajdzsannak? mik a pentaton skala hangjai? az emlosok a rendszertanban torzset vagy osztalyt alkotnak? hogy epul fel a Martin-kemence? ki volt az utolso Arpad-hazi kiraly?

A masodik vilaghaboru evszamanak ismeretet azert tartom sulyosabbnak, mert azzal tenyleg nap mint nap talalkozunk. A Holdon leeso toll tenyleg irrelevans a mindennapi eletunk szempontjabol. Par evvel ezelott mar leirtam ezen a listan, hogy engem nem zavarna a termeszettudomanyi muveltseg bizonyos merteku csokkenese (kit erdekel az Ohm-torveny es az adiabatikus tagulas, a madarak felismerese a csoruk alapjan vagy logaritmikus egyenletek megoldasa??), ha helyette olyan ismereteket oktatnanak, amelyek tenyleg fontosak a korulotunk levo vilag (gazdasag, tarsadalom) megertesehez. Peldaul inkabb olyan gondolatmenettel kellene a kozepiskolasok elmejet elesiteni, hogy ha erosodik a forint, akkor olcsobban tudsz importalni (peldaul olcsobb lesz a benzin, ami jo az egesz gazdasagnak), viszont dragabban tudsz exportalni (ami az exportra termelo cegek vesztessegehez, esetleg csodjehez, ezaltal munkanelkuliseghez, ezaltal a belso felvevo piac csokkenesehez is vezet). Fontosabb leszamolni azzal a tevhittel, hogy a forint arfolyama az inflaciotol fugg, mint azzal a tevhittel, hogy a Hold felszinen nincs gravitacio. Ez talan fontosabb egy jovendo szavazopolgar szamara, mint azon elesiteni az elmejet, hogy hany rendjet tudja felsorolni az emlosoknek, vagy hogy ki tudja-e szamolni a hotagulast.

A feleletvalasztos tesztek osszeallitasanak, elozetes tesztelesenek, validalasanak, stb. nagyon komoly szakirodalma van. A par hettel ezelott felsorolt nehany pelda alapjan az az erzesem, hogy aki ezeket az erettsegi kerdeseket osszeallitotta, nem ismeri ezt az irodalmat. (Magyarorszagon nincs kulturaja a feleletvalasztos vizsgaztatasnak, foleg fizikaban nincs, es foleg akkor nem volt, amikor a mai tanarok tanultak.) A "beugrato" es "gondolkodtato" kerdesek jok egy keruleti fizikaverseny soran, de nem erettseginel. Jonak tartom, hogy elmozdulas tortent ahhoz kepest, hogy egy teljesen abszurd helyzetrol szolo elvont pelda (vegtelenul vekony drot, vakuum, idealis gaz, stb.) kapcsan "talaljuk meg a megfelelo kepletet a Fuggvenytablaban, a jo szamokat irjuk be a megfelelo betu helyere, es utana ne szamoljuk el". Ennel valoban fontosabb a gondolkodasra neveles, a szovegertes es a valodi eletbol vett peldak hasznalata. Na ja, de ha egy kerdes annyira beugratos, hogy meeg a kerdes megfogalmazoja is beugrik, es vegul a miniszteriumi honlapon arra modositjak a megoldokulcsot, hogy mindegyik valasz elfogadhato, akkor ott valami nagyon nem stimmel...

Udvozlettel,


Biro Tamas
(fizikusbol lett nyelvesz)


___________________________________
* Biro Tamas:
birot AT nytud.hu
*
birot AT birot.hu
* http://www.birot.hu





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page