Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] bolognai rendszerrol

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] bolognai rendszerrol


Chronological Thread 
  • From: Fulop Bazso <bazso AT mail.kfki.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] bolognai rendszerrol
  • Date: Sun, 30 Mar 2008 20:50:21 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Listatagok!

A bolognai rendszer celja a kepesites. Ezt harom ev alatt valamilyen sikerrel el lehet erni. Amirol szerintem a listatagok tobbsege ir, az a tanitas, a tudas atadasa. A ketto messze nem ugyanaz. Amikor egyesek ipari es tudomanyos nagyhatalmakra hivatkoznak jo tudni, hogy azok kepesek nagy szamu, jol kepzett szakembert aranylag olcson importalni. Olyanokat akik _nem_ a bolognai rendszerben szereztek meg a tudast. Maskepp tanitjak ugyanazt az anyagot azoknak akik csak harom evig tanulnak valamit, es maskeppen azoknak akik tovabb fognak tanulni.

Nem mindegy, hogyan alapozunk hazepiteskor, harom, vagy ot emeletet akarunk.
Ha egy harom emeletes teherbirasu alapra ot emeletet huzunk, ez egy rozoga takolmany, pontosabban eletveszelyes. Ot emeletet elbiro alap pazarlas akkor, ha az alapnak harom emeletet kell eltartania.

Maskeppen is el lehet mondani ugyanezt. Egy vegzos gimnazista "nem tud semmit", de elvileg nagyon jo alapja van a tovabbtanulashoz. A szakmunkaskepzot vegzo diak jo esetben azonnal hasznosithato tudast kapott, de az kevesbe alkalmas a tovabbtanulashoz, mert koncetralt. Az elsajatitott tudas ez esetben egy szukebb anyagra, targykorre es kepesitesre - "kezugyessegre" osszpontositott.
Mindket kepzesre szukseg van, raadasul egyebekre is, ami fontos, az az arany.
(Mellesleg ez nem oktatasi, hanem megelhetesi problema.
Ha egy szakmai palyan jol lehet keresni, akkor sokan fogjak azt a palyat valasztani, legyen az autoszereles, jog, vagy eppen valamilyen tudomany.)

A bolognai rendszer egy magasabb kepzesi szinten tagadja a "nem azonnal 'alkalmazhato' kepzes" letjogosultsagat. A "nem azonnal" nagyjabol annyit jelent, hogy harom ev alatt nem elsajatithato kepesites. Szandekosan nem azt irtam, hogy megtanithato, megtanulhato. Szerintem ennek a foltevesnek az igazsagtartalma (amelyre az egesz bolognai rendszer epul-epit) a vita targya.

Udvozlettel,

Bazso Fulop



  • [Fizinfo] bolognai rendszerrol, Fulop Bazso, 03/30/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page