Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Begyűrűzött: súlyos válság előtt áll a reáloktatás

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Begyűrűzött: súlyos válság előtt áll a reáloktatás


Chronological Thread 
  • From: Zalanyi Laszlo <zala AT rmki.kfki.hu>
  • To: Nagy László <nlacap AT freemail.hu>
  • Cc: tanforum AT sunserv.kfki.hu, fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Begyűrűzött: súlyos válság előtt áll a reáloktatás
  • Date: Fri, 14 Sep 2007 15:52:41 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>


Kedves Laszlo!

Sajnálom, hogy természettudományokban jártas emberek sem ismerik a matematikát:
> Mint mondta, a középfokú reáloktatásban 70 százalékos a negyven év feletti tanárok aránya, míg a harmincon aluliaké alig 8 százalékos.
Ez nem meglepő: harmincan aluliak (23-24 évesen végeznek az egyetemen) 6 éves periódus . 30-40 év 10 év . 40-62 (nyugdíjkorhatár és még esetleg pár plusz év) 22 év . Így 15%-58% lenne a matematikai százalék, ehhez képest nem olyan rossz 8-70%.

-Mihez kepest nem olyan rossz? Ha egyenletesen fogynak es jonnek a tanarok akkor lenne 15-58%. Igy a tendencia csokkeno azaz egyre kevesebb a realtanarok szama.


>˙˙Az alacsony belépési küszöb könnyen az oktatás színvonalának romlását eredményezheti. A valóban tehetséges, felkészült diákok nem a tanári pályát, hanem a versenyszférát választják, így a pedagógusi pályára a kisebb tudású hallgatók jelentkeznek˙˙
Nem akarom elkeseríteni a kollégákat, de ez mindig is így volt nem a pedagógia szakok voltak soha a "legmenőbbek"

>Mint kiemelte,a hanyatlás legjobban a fizikatanárok képzésében érhető tetten, ahol a rendszerváltás óta a ˙˙szaktanár-kibocsátás˙˙ a felére csökkent
És kell-e több a mai óra, illetve gyerekszámhoz ? A túlképzés is bűn !

-No igen jo mulatsag volt a 30 fos osztalyban a kiserleteket vegezni. Azaz nem is vegeztuk , valamit matattak ott elol de sose derult ki pontosan, hogy mit.

-Kell-e egyaltalan barmilyen felsofoku kepzes Magyarorsagon? Hiszen aki jo kikepzest kap ugyis elmegy kulfodre kamatoztatni a tudasat, akkor meg minek? Legyunk a 10millio szakmunkas (seged?) orszaga! Sokkal olcsobb!


>Kroó Norbert példaként Angliát hozta fel, ahol a középiskolai fizikatanár-hiány megoldására fizetésüket a többi tanár bérének duplájára emelték.
Ez szerintem egyszerűen nem igaz ! Szeretném én azt a tantestületet, szakszervezetet látni ami belemegy ilyenbe.

Az igazgato tobbet keres a sima tanarnal? A vezeto tanar tobbet keres a sima tanarnal? Igen. Abba miert megy bele a tantestulet? Ha torveny eloirja, hogy fizikat kell oktatni es nincs a piacon fizikatanar, ill. annyiert inkabb teszem azt az informatikaban dolgoznak, akkor konnyen el tudom kepzelni, hogy tobbet adnak nekik, mint azokon a teruleteken ahol tobb a jelentkezo. Ha a piaci modellt nezzuk.

Persze lehet, hogy azota mar 10 fos csoportokban oktatjak a kozepiskolakban a realtargyakat, es emberkoltseg helyett azaz , hogy meg kisebb csoportokban oktassanak, inkabb kiserleti eszkozokre ill. oktatasi anyagokra forditananak az iskolak, akkor persze nem kell tobb tanar. (nem mintha arra adnanak tamogatast)

udvozlettel:
Zalanyi Laszlo


Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page