Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] szaktanárok országos létszáma

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] szaktanárok országos létszáma


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] szaktanárok országos létszáma
  • Date: Fri, 5 Aug 2022 15:19:50 +0200

2022. 08. 05. 14:49 keltezéssel, Kutnyánszky Anikó írta:
Az ELFT-nek, civil szervezet lévén, talán nem feladata az ilyen adatgyűjtés

Kedves Anikó!

A ELFT Alapszabályának 5§ c) pontja a következőképpen szól:

(A Társulat...)

"*/c) szakértői munkát végez és végeztet, /*/véleményt nyilvánít és javaslatot dolgoz ki a fizikával, /*/illetve annak oktatásával /*/és a rokon területekkel kapcsolatos/*/országos érdekű, általános jelentőségű és időszerű kérdésekben/*"   Lásd: http://elft.hu/wp-content/uploads/2019/11/Alapszabaly_alairt_korr-nelkul_20190823.pdf

Most már csak az a kérdés, hogy a fizikatanárok létszáma - illetve a fizikatanár hiány -, (továbbá a fizikaórák számának folyamatos csökkenése, a tanterv, a tankönyvek minősége stb.) vajon országos érdekű, általános jelentőségű és időszerű kérdés-e? Mert ha igen, akkor az ELFT civil szervezetként is foglalkozhat vele, sőt az Alapszabály szerint talán kötelessége is vele foglalkozni. Azt persze nem tudom, hogy az Alapszabályban említett "szakértői munkába" beletartozhat-e adatok gyűjtése a fizikatanári ellátottságról országosan. Ezen biztosan lehet vitatkozni, de mivel a fizikatanárok hiánya erősen befolyásolja a fizikaoktatás minőségét, ezért úgy érzem, hogy talán ezt sem kellene kizárni a végzett - vagy végeztetett - szakértői munkák közül.

Egyébként az Alapszabály még több egyéb helyen is hangsúlyosan említi a fizikaoktatás helyzetével való foglalkozást. Itt csak egy olyat emeltem ki, ahol az Alapszabály akár szakértői munka végeztetését  - mások megbízását - is lehetővé teszi a fizikával és annak oktatásával kapcsolatban.

Üdvözlettel,
Sükösd Csaba.



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page