Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] HBO go or no go?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] HBO go or no go?


Chronological Thread 
  • From: "Geza I. Mark" <mark.geza AT energia.mta.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] HBO go or no go?
  • Date: Fri, 17 May 2019 10:59:44 +0200
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=energia.mta.hu

Kedves Kollégák!

Van most a HBO Go-n a Csernobil sorozat, öt részes lesz, hétfőnként jön ki egy új rész, eddig kettő jelent meg. Megnéztem ezeket. Az szerepel benne, hogy fennált a veszélye egy második robbanásnak, ami -- most idézem, amit a filmben Gorbacsovnak mondanak a tudósok, Legaszov konkrétan -- 2-4 Megatonna erejű lett volna, száz évre lakhatatlanná tette volna Ukrajnát és Fehéroroszországot, több millió áldozattal járt volna. És aztán hősies erőfeszítéssel sikerült ezt megakadályozni -- legalábbis a második rész végén megkezdik az akciót.

Bizonyára vannak a Fizinfo olvasói közt a témának szakértői, akik meg tudják mondani, hogy ez az írói fantázia terméke, vagy tényleg volt ilyen veszély?

Vannak fehérorosz fizikus ismerőseim, akik csak az ő országukban 200-400 ezerre teszik a (közvetett) halálos áldozatok számát. Mesélte egyikük, gyerekkorában a kertbe is radioaktivitás mérővel mentek ki és azt a salátát szedték le, amelyik nem kattogott.

Üdv: Márk Géza





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page