Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] 5 masodperc alatt toltheto mobil

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] 5 masodperc alatt toltheto mobil


Chronological Thread 
  • From: "Geza I. Mark" <mark.geza AT energia.mta.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] 5 masodperc alatt toltheto mobil
  • Date: Wed, 11 Oct 2017 09:17:44 +0200
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=energia.mta.hu

Tisztelet Kollégák!

A napokban körbefutotta a világsajtót a hír, hogy olyan mobiltöltőt fejlesztenek, amellyel 5-10 másodperc alatt tölthető fel a mobiltelefon:

http://hvg.hu/tudomany/20171009_akkumulator_toltese_gyorsan_drexel_egyetem_mxene
https://ownersmagazine.com/drexels-instant-battery-charger/
http://www.bbc.com/news/av/technology-41419838/carbon-ion-battery-could-mean-rapid-charging

Némelyik cikkben fúrógépet, sőt elektromos autót is emlegetnek.

Ám vegyük csak elő az általános iskolás fizikát!

Egy okostelefon akksija 3000 mAh-s, ez azt jelenti, hogy egy órán keresztül három Amper. Ha most ezt fel akarjuk tölteni 5 másodperc alatt és feltesszük, hogy 100% a hatásfok (valójában kevesebb), akkor, mivel az öt másodperc a 3600 másodperc (egy óra) 720-ad része, az áramerősség 720-szoros lesz, tehát 2160 Amper áramerősség szükséges. Ha 5 Volton töltünk, akkor ez több, mint 10 kW teljesítmény. Ez egy lakás fűtéséhez elegendő. Képzeljük csak el, hogy milyen teljesítmény elektronika, milyen több centiméter vastag rézvezetékek kellenének ehhez! Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb lakásban 4-6 kilowattos a villanyóra. Továbbá, ha a töltő és az akkumulátor hatásfoka annyira jó, hogy csak 10% a veszteség, akkor is 1000 Watt hőteljesítmény szabadul fel -- mint egy jobb villanyrezsó. Gondoljunk csak a 2016-os botrányra, amikor Samsung telefonok akksijai felrobbantak -- na ez annál 1000x nagyobb töltő teljesítmény.

Ha meg fúrógép, netán elektromos autó ilyen gyorsaságú töltésére gondolunk, az már tényleg vicc, egy elektromos autó 5 másodperces töltéséhez a Paksi Atomerőmű teljesítménye lenne elegendő és sok Megawatt hulladékhő teljesítmény szabadulna föl egy 5 másodperces töltés alatt.

....

De a nagyon szomorú dolog az, hogyan kerülhet egy ilyen hír a mainstream médiába? Szörnyű képet fest ez a fizikaoktatás állapotáról -- senki nem volt az egész láncolatban, akinél a számok kiverték volna a biztosítékot? Egyébként az eredeti BBC hírben az van, hogy az akkumulátor (ami valójában egyébként egy szuperkapacitor) gyorsan feltölthető, de egyelőre nagyon kicsi az energia tároló képessége, ám dolgoznak a kapacitás növelésén. Aztán a hír beharangozójában már azt írják, hogy ha a kapacitás növelés sikerül, akkor mindenféle eszközt lehet majd gyorsan tölteni. Nyilván az újságíró, a hírszerkesztő ezzel a mondattal akarta értelmezni, eladhatóvá tenni a hírt. Aztán, mivel manapság a mobil ott van mindenki zsebében, a további szerkesztők ezt átírták úgy, hogy "a mobil 5 másodperc alatt tölthető". Kíváncsi vagyok, az eredeti közlemény szerzői, akik így 5 perces világhírre tettek szert, most hogy érzik magukat...

Márk Géza





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page