Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe?


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe?
  • Date: Wed, 15 Feb 2017 09:42:56 +0100


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk február 15-én, szerdán 18 órától:

Dr. Kiss László csillagász, akadémikus:
Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe?
(Garai Géza Szabadegyetem, Székesfehérvár)


A periodikusan kitáguló és összehúzódó csillagok sajátrezgéseket végző égitestek, melyek megfigyeléseit fel lehet használni a belső szerkezet modellezésére. Az asztroszeizmológia módszere nagy mértékben hasonlít a geofizikusok kutatásaira, akik a földrengésekből következtetnek bolygónk belsejének felépítésére. A Naphoz hasonló csillagokban sajátrezgések százait, ezreit gerjesztik a konvektív energiaterjedés nagyobb léptékű gázmozgásai, és ezek a legalkalmasabb pulzációk asztroszeizmikus vizsgálatokra. Előadásunkban bemutatjuk a terület látványos fejlődését az elmúlt 10-15 évben, amiben a kiterjedt földi észlelési kampányok után a Kepler-űrtávcső hozta el az igazi áttürést. Űrfotometria és asztroszeizmológia - a mikromagnitúdós forradalom hatásai a csillagok asztrofizikájában.

-------

A tudomány jeles évfordulóinak emlékére egy ismeretterjesztő előadás-sorozatot hirdetett meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (AMK) a TIT Fejér Megyei Egyesületével együttműködésben, melyet az elkövetkező években is folytatunk. Szabadegyetemünk Garai Géza, a Videoton egykori legendás fejlesztőmérnöke nevét viseli. Az előadók az Óbudai Egyetem oktatói, valamint az egyetemmel kapcsolatban álló neves meghívott kutatók, szakemberek lesznek.

A Szabadegyetem célja, hogy egyszerre népszerű, a publikum számára érthető nyelven, ugyanakkor tudományos igényű, újdonságokkal tarkított, korszerű előadások keretében, neves előadók mutassák be világunk és a tudományos élet legidőszerűbb kérdéseit a hallgatóság számára.

Az előadás helyszíne: Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar - Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3., 101. terem  • [Fizinfo] Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe?, Tepliczky István, 02/15/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page