Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Szárazjég és asztrofotózás!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Szárazjég és asztrofotózás!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Szárazjég és asztrofotózás!
  • Date: Thu, 9 Feb 2017 01:47:51 +0100

--------------------------

www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk február 9-én, csütörtökön 17 órától:

Härtlein Károly (Budapesti Műszaki Egyetem, Fizikai Intézet):
A széndioxidról fizikatanár szemmel - elsőbbség a kísérleteknek!
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

A szén-dioxid színtelen, szagtalan (esetleg enyhén savanykás szagú), savanykás ízű, a levegőnél nehezebb, nem éghető gáz. Vízzel vegyítve szénsavat (H2CO3) képez. Töményen belélegezve mérgező! Az ivóvíz előkezelésénél és a szennyvíz semlegesítésénél szintén gyakori a CO2 alkalmazása. Mélyhűtött cseppfolyós illetve szilárd formában (szárazjég) -79 °C-ig hűtőközegként használják. A szárazjégszórás a kíméletes felülettisztítás egyik eszköze. A szén-dioxidot számtalan helyen használják, alkalmazzák: az élelmiszeriparban például a szén-dioxid tesz "buborékossá" sok üdítőitalt. A szén-dioxid kibocsájtás szó hallatán mindenkinek az jut az eszébe, hogy az emberiség minden évben körülbelül negyvenmilliárd tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez. Mindezekről azonban kevés szó fog esni, mert a szén-dioxid halmazállapot-változásai oly csodásak, - nyomás alatt könnyen cseppfolyósítható kis sűrűségű, színtelen folyadékká, hirtelen nyomás-csökkentéskor (expandáltatva) szilárd hószerű anyagot, szénsavhavat, más néven szárazjeget képez - hogy e folyamatok kísérleti bemutatásának szenteljük az előadást!

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/

--------------------------

www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk február 9-án, csütörtökön 19 órától:

Dr. Kovács József csillagász:
Az asztrofotózás hőskora
(TIT Uránia Csillagászati Szabadegyetem)

A fényképészet az 1800-as évek vége felé jutott el arra a technikai színvonalra, hogy az égitestek is megörökíthetővé váljanak. (A korábbi nyersanyagok ugyanis nem voltak kellő érzékenységűek a halvány célpontokhoz.) Nem kellett sok idő, hogy az asztrofotózás a hazai csillagvizsgálókban, Ógyallán és Herényben is a tudomány szolgálatába álljon. 1886-ban Gothard Jenő felvételt készített a Lyra gyűrűs-köd központi csillagáról. Ezzel beírta magát a természettudomány történetébe. (Gothard Jenőre emlékezve)

További információk: www.urania-budapest.hu

--------------------------


  • [Fizinfo] Szárazjég és asztrofotózás!, Tepliczky István, 02/09/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page