Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Fwd: Re: Mennyire szuper a szuperlézer?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Fwd: Re: Mennyire szuper a szuperlézer?


Chronological Thread 
  • From: Kádár György <kadargy AT mfa.kfki.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Fwd: Re: Mennyire szuper a szuperlézer?
  • Date: Fri, 12 Jun 2015 20:27:41 +0200

Tisztelt kollégák!
Turcsány úr kérdéséről kb. ugyanazt gondolom, mint Földes kolléga, ezért azt hittem, hogy ezt a FIZINFO olvasói elnéző mosollyal figyelmen kívül hagyják, de ha már ennyi megszólalás történt, én is ideteszem a kérdés feltevése napján elküldött, magánlevélnek szánt válaszomat.


-------- Továbbított üzenet --------
Tárgy: Re: [Fizinfo] Mennyire szuper a szuperlézer?
Dátum: Thu, 11 Jun 2015 13:13:36 +0200
Feladó: Kádár György
<kadargy AT mfa.kfki.hu>
Címzett: Turcsány János
<turcsijancsi AT gmail.hu>



2015.06.11. 11:51 keltezéssel, Turcsány János írta:
A minap jártam az ElI-ALPS honlapján, ugyanis sehogy sem fért a fejembe, hogy hogyan lehet egy lézernek a teljesítménye PW nagyságú.
Tisztelt Turcsány úr!
Ezt magánban írom, mert annyira naivan egyszerű a válasz, hogy kár lenne a FIZINFO-ra tenni.
Én a lézerekhez nem értek, de az energiaimpulzusokról van némi fogalmam. Az impulzusszerű működésre jó példa lehet az olimpiai súlylökő, aki negyedóránként lök egyet. Ha folyamatosan kellene kifejtenie azt a teljesítményt, amit a dobás pillanatában a másodperc töredékéig kifejt, bizonnyal nem emberi lény lenne.
Az ELI egyik honlapján található szöveg:
A nemlineáris kvantum-elektrodinamikai és laboratóriumi asztrofizikai vizsgálatok elvégzésére specializálódó, 200 PW csúcsteljesítményű lézerimpulzusok létrehozására és felhasználására képes negyedik kutatóintézet helyéről várhatóan később születik majd döntés.
Ha PW megijeszti, a 200 PW talán még jobban. Feltételezi, hogy ezt folyamatosan kellene szolgáltatni, holott impulzusokról van szó, mint a súlylökőnél.
Világosan lézerIMPULZUSOK (attosec időtartamon belüli) CSÚCSteljesítményéről van szó.
Ha a 200*10^15 W csúcsteljesítményt megszorozzuk az impulzus időtartamával 10^-18 szekundummal, kijön 0.2 J energia, és ha mondjuk az impulzusok 200 msec= 0.2 sec időnként (másodpercenként ötször, vagyis elég gyakran) villannak fel újra és újra, akkor a folyamatos teljesítmény 0.2J/0.2sec=1J/s=1Watt. Azért ez nem olvaszt annyi alumíniumot.
Az egy más kérdés, fontos és tudást igénylő feladat, hogy a pillanatnyi csúcsteljesítményt milyen eszközökkel tornásszák fel tíz tizenötödik hatványára.
Üdv: KadarGy






Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page