Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Tavasz az Uránuszon - Dávid Gyula előadása, élőben!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Tavasz az Uránuszon - Dávid Gyula előadása, élőben!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Tavasz az Uránuszon - Dávid Gyula előadása, élőben!
  • Date: Wed, 15 Jan 2014 22:04:19 +0100


Indul a Galileo Webcast tavaszi közvetítés-sorozata!

A nyitó közvetítésünkben Dávid Gyula fizika az ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozata ez év nyitányaként a "Tavasz az Uránuszon" c. előadását láthatják. Az idén is számos előadásról, konferenciáról, természettudományokkal kapcsolatos eseményről, versenyről tervezünk élőben közvetíteni, ahová meghívnak bennünket.

www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk január 16-án, csütörtökön 17 órától:


Dávid Gyula (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék): Tavasz az Uránuszon
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

A sorozat egyik korábbi előadásában (2013. január 10.) arról volt szó, hogyan működik egy stacionárius (állandósult) állapotba került csillag, hogyan szabadítja fel és alakítja sugárzássá a magenergiát - évmilliárdokon át tartó, önszabályozó folyamatban. De mi történik, ha végül elfogy az üzemanyagként szolgáló hidrogén? Sőt, a fúzió hamuja, az üzemanyagként újból felhasznált hélium és a többi könnyű atommag is? Az üzem(anyag)- és időzavarba kerülő, önszabályozó rendszerét elvesztő kazán kétségbeesett küzdelembe kezd a mindent összeroppantó gravitációs erő ellen. A folyamat végeredményét ismerjük: szupernóva-robbanás, ami nehéz elemek atommagjaival szennyezi be a csillagközi teret (ezzel később lehetővé teszi a bolygók és a fizikusok létrejöttét). De hogyan lesz az összeomlásból robbanás? Milyen részecskék viszik el a felszabaduló energia zömét? A robbanásig elvezető folyamat részletei számos termodinamikai érdekességet tartogatnak, melyek megismerése arra is rádöbbenthet, milyen magfizikai és csillagfizikai véletleneken múlik a szupernóvák gigászi környezetszennyezése, a galaktikus reprocesszáló ciklus megindulása - és ezzel saját létezésünk is.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/



  • [Fizinfo] Tavasz az Uránuszon - Dávid Gyula előadása, élőben!, Tepliczky István, 01/15/2014

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page