Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Aki nem ismeri a multat arra iteltetik hogy ujra atelje azt

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Aki nem ismeri a multat arra iteltetik hogy ujra atelje azt


Chronological Thread 
  • From: "Geza I. Mark" <mark AT sunserv.kfki.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Aki nem ismeri a multat arra iteltetik hogy ujra atelje azt
  • Date: Fri, 10 Jan 2014 09:48:10 +0100

Kedves Fizinfo,

ebben a cikkben:

Kádár György: A hullámfüggvény tudattól független redukciója; Fizikai Szemle 58(1) 10 (2013)

az olvasható, hogy mikor Feynman Magyarországon járt, Károlyházy Frigyes kalauzolta (azért őt kérték föl, mert tudott amerikaiul). Ekkor történt, hogy:

"Károlyházy beszélt a munkájáról Feynmannak, aki Nagy Károly szavai szerint úgy reagált, hogy a kvantumelmélet és az általános relativitáselmélet kapcsolatának kutatásába már sokkal jelentôsebb tudósoknak is beletörött a bicskája, nem érdemes ezzel foglalkozni. Talán ez a találkozás is hozzájárult ahhoz, hogy ezután Károlyházy Frici nem törôdött eléggé önmaga és alapvetô mondanivalója népszerûsítésével, inkább az általános fizika korszerû oktatása és népszerûsítése terén vállalt missziós küldetést. Csoda, hogy 1966 után még 2 évtized kellett munkája jelentôségének felismeréséhez?"

Feynmant csodálom és tisztelem, de szerintem ebben az esetben nem adott jó tanácsot!

Az ELTE-n annak idején Marx György mesélt nekünk a kvantumfizika kialakulásának tudománytörténetéről, a sokféle, mára már teljesen elfeledett próbálkozásról, például a különféle bizarr atommodellekről (mazsolák a pudingban, stb). Feleslegesek voltak ezek? Egyértelműen nem! A "paradigmaváltás" nem egyvalaki villanásszerű műve, hanem egy hosszú folyamat eredménye. (Bár tökéletlen, de) hasonlattal élve, olyan, mint a születés, amit megelőz a várandósság, aztán a vajúdás és a születés maga csak ezek után következhet.

A végére hadd írjak még egy idézetet a fent idézett cikkből:

"Ugyanezen elôadás befejezô mondatai rávilágítottak Károlyházy véleményére a felületes tudással áltudományos téveszmék rabságába ragadt jóindulatú emberekrôl, a tudomány komoly mûvelôinek ilyen emberekhez való viszonyáról. Arról beszélt, hogy mélyen átgondolt tudás és az átadás képességével együtt elsajátított ismeretek nélkül nincs jogunk az „örökmozgó hívôket”, vagy a józan paraszti ésszel nehezen felfogható relativisztikus és kvantumos fogalmak naiv „reformátorait” bírálni, netán lenézni. Meg kell próbálni a valódi tudást ilyen naiv jóindulatú embereknek is hitelesen elmagyarázni. Hozzá kell tennem, hogy az „égô vizes” vagy „szénbôl vasat konyhai mikróban alkimizáló” hivatásos szélhámosok esete nem ide tartozik."

Üdv: Márk Géza




  • [Fizinfo] Aki nem ismeri a multat arra iteltetik hogy ujra atelje azt, Geza I. Mark, 01/10/2014

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page