Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Ortvay kollokvium

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Ortvay kollokvium


Chronological Thread 
  • From: Szommer Peter <szpl AT metal.elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Ortvay kollokvium
  • Date: Fri, 01 Mar 2013 10:34:51 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

ELTE Fizikai Intézet

ORTVAY KOLLOKVIUM

2013. március 7., csütörtök, 15:00-kor
Az ELTE Pázmány Péter s. 1/A alatti épületében
földszinti 0.81 előadóban

Udvardi László (BME, Elméleti Fizika Tanszék)

"Vékonyrétegek és hordozóra helyezett atomfürtök
mágneses szerkezetének ab-initio vizsgálata"


Kivonatos ismertetés:

A mágneses vékonyrétegek fontos szerepet töltenek be napjaink információ-technológiájában. Alkalmazásuk a hosszútávú adattárolásban mindennapos, gondoljunk csak a gigantikus mágneses ellenálláson (GMR) alapuló olvasófejekre, amelyek lehetővé tették a terabyte méretű merevlemezek elterjedését. Amint az 1 bitnyi információt tároló elemek mérete megközelíti az atomi méreteket, egyre hangsúlyozottabbá válnak a kvantumos jelenségek, amelyek megértése nélkülözhetetlen az alkalmazások további fejlődéséhez. Ennek megfelelően a mágneses nanoszerkezetek kísérleti és elméleti vizsgálata a szilárdtestfizikai kutatások frontvonalába került.

A mágneses rendszerek tulajdonságait sikeresen írhatjuk le, még az itineráns rendszerek esetében is, egy egyszerű klasszikus Heisenberg modell segítségével.
Ha relativisztikus hatásokat is figyelembe akarunk venni, akkor a spinek közötti skalár csatolás helyett tenzoriális csatolás és más anizotróp tagok jelennek meg. A csatolásokat és anizotrópia együtthatókat meghatározhatjuk a sűrűség funkcionál elmélet felhasználásával és a kapott paraméterekkel alkotott modell segítségével komplex mágneses struktúrákat tárhatunk fel vagy a rendszer véges hőmérsékletű viselkedését vizsgálhatjuk.

Atomfürtök esetében a transzlációs szimmetria hiányában nagyszámú paramétert
kell meghatároznunk, ha egy Heisenberg modellt szeretnénk felépíteni. A paraméterek kiszámítása helyett meghatározhatjuk a spinek mozgását irányító erőket közvetlenül a sűrűség funkcionál elmélet keretein belül, hasonlóan molekuláris dinamikához.

Az előadás során mindkét módszert szeretném néhány példán keresztül illusztrálni: Monte-Carlo és atomisztikus spin dinamika szimulációk klasszikus Heisenberg modellen valamint ab-initio spin dinamika kis méretű atomfürtök esetében.




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page