Skip to Content.

fizinfo - [Fizinfo] "Atomcsill" élőben: Cserti József: Ahol a hullámok karamboloznak

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

Text archives


[Fizinfo] "Atomcsill" élőben: Cserti József: Ahol a hullámok karamboloznak


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] "Atomcsill" élőben: Cserti József: Ahol a hullámok karamboloznak
  • Date: Thu, 27 Oct 2011 01:32:24 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk (október 27-én, csütörtökön 17 órától)
az ELTE Fizikai Intézet "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat keretében:

Cserti József: Ahol a hullámok karamboloznak

Mindenki látta már a napsütötte, szélborzolta sekély tavak fenekén táncoló napfényes csíkokat, és sokaknak ismerős lehet a reggeli kakaó felszínén az ablakon besütő ferde napsugár által kirajzolt, két ívből álló fényes alakzat. De ki gondolná, hogy ezeknek a fényjelenségeknek közük van a szuperszonikus repülőgépek által okozott hangrobbanásokhoz, a fal mellett lecsúszó létrához, a szivárványhoz, a közönséges gyűjtőlencse fókuszához, a forgó kerti öntözőberendezéshez, a földrengések által kiváltott cunamik mozgásához, és hogy hasonló hullámtorlódások befolyásolják a szilárdtestekben mozgó, az elektromos áramot vezető elektronhullámok terjedését is? Az egymásra torlódó hullámok okozta furcsa alakzatok, az ún. kausztikák a fizika minden területén előfordulnak. Tudományos fontosságuk mellett ezek a kausztikák egyben szemet gyönyörködtető látványt is nyújtanak. Előadásunkban számos látványos példát mutatunk kausztikákra, egyben arra biztatjuk a hallgatóságot, hogy saját számítógépén, egyszerű programok segítségével maga is hozzon létre hasonló alakzatokat.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Élőben pedig: www.galileowebcast.hu  • [Fizinfo] "Atomcsill" élőben: Cserti József: Ahol a hullámok karamboloznak, Tepliczky István, 10/27/2011

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page