Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] áltudomány

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] áltudomány


Chronological Thread 
  • From: Tamas Biro <birot AT nytud.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] áltudomány
  • Date: Mon, 15 Dec 2008 17:03:26 +0100 (CET)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>


Kedves Nuspl Janos!

On Mon, 15 Dec 2008, Janos Nuspl wrote:

Fordíttatson le az kiadó újabb könyveket, és adja ki őket? Támogassa a
Mindentudás E. adásait? Próbálja meg bepótoltatni fél órás kis blokkokkal azt,
ami elmaradt az általános iskolában, vagy a gimnáziumban, netán az egyetemen?

...

Ha az iskolákban is digitális táblák lesznek, akkor megoldódik minden? A
probléma a krétával van, vagy mással?

Jol ertem, hogy a megoldas az lenne, hogy az iskolai matematikai es fizikai tananyagot annyira fel kell pumpalni, hogy a kotelezo fizika erettsegin mindenkivel letetetunk egy harmadeves modern fizika szigorlatot, es potvizsgara kuldjuk azt, aki nem erti a modern fizika alapfogalmait?

Ellenkezo esetben nem tudom, hogy hogyan varhatnank el egy eros gimnaziumi fizikaismerettel rendelkezo, de nem ilyen szakiranyba tovabbtanult ertelmes felnottol (azaz a magyar lakossag legjobb oktatasi rendszer mellett is "felso" 10 szazalekatol) azt, hogy sajat maga el tudja donteni: az ezoterikusan hangzo "vakuumenergia" marhasag, viszont a hasonloan ezoterikusan hangzo "E=mc^2" (vagy "a feny kettos termeszete") nem az.

Azt sem ertem, hogy ha holnaptol kezdve meg lehetne duplazni a kozepiskolai fizikaorak szamat, az milyen problemat oldana meg (leszamitva a munkanelkulisegtol rettego fizikatanarok problemajat)? Ertsd: mi akadalyozna meg azt, hogy a mar leerettsegizet 8 millio magyar allampolgar ne hulyitse el vegkepp ezt az orszagot a kovetkezo evtizedekben.

Mellesleg, amit egy evvel ezelott irtam: ha az orszag elhulyulesetol tartunk, akkor be kell vezetni (meghozza magas oraszammal) a kotelezo kozgazdasagtan, politologiat, szociologiat stb. a kozepiskolai oktatasba (hogy ne uljenek fel az emberek a mindeniranyu politikai demagogianak), le kell cserelni a tortenelemtanarok egy nem kis reszet (akik szelsoseges nezeteket vallanak), es altalaban, varazsutesre meg kellene duplazni az orszag IQ-jat. Tehat nem elegendo kizarolag a fizika oraszamat novelni, minden mast is kell. Legyen a kozepiskolasoknak heti 60 oraja! Tegyuk hozza, erettsegi utan otevente kiegeszito tanfolyamra kell mindenkit kuldeni, kulonben nem tudnak lepest tartani a tudomanyos fejlemenyekkel (ami tiz eve sci-fi-nek hangzott volna, azt most valodi fizikusok mondjak). Vegul a szulok egy reszet is le kell cserelni, mert hiaba tanit az iskola tisztan tudomanyos tananyagot, a szulok mindenfele hulyeseget (pl. vallasos vilagnezetet) vernek a gyerekek fejebe.

A masik megoldas az, hogy a kozepiskolai fizikaoktatas valoban egeto gondjain tul is keresunk megoldasokat, mert a problema joval komplexebb.

Udvozlettel,


Biro Tamas





___________________________________
* Biro Tamas:
birot AT nytud.hu
*
birot AT birot.hu
* http://www.birot.hu



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page