Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Nok a szakmai eletben

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Nok a szakmai eletben


Chronological Thread 
  • From: Tamas Biro <birot AT nytud.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, Lengyel Róbert <len AT freemail.hu>
  • Subject: Re: [Fizinfo] Nok a szakmai eletben
  • Date: Tue, 18 Dec 2007 15:26:50 +0100 (CET)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>




Kedves Róbert!

Olyan élményeik vannak, amik nekünk, férfiaknak nem adatott meg, és soha nem is fog. A n?k és férfiak egyenl?ségének értékelésekor ezeket a
tényeket mindig elfelejtik megemlíteni, kizárólag a szakmai életbeli helyzetet értékelik. A n?k és férfiak között akkor lehetne teljes egyenl?ség,
ha mi, férfiak is tudnánk szülni.

Nem beszélve a fiúmagzatok magasabb vetélési arányáról, a fiúgyermekek magasabb halálozási arányáról és a férfiak alacsonyabb várható
élettartamáról.

Nem értem, hogy abból, hogy a fiúgyermekeknek magasabb a halálozási aránya, hogy a férfiaknak alacsonyabb a várható élettartama, és még szûlni se vagyunk képesek, miért következne az, hogy a nõknek azonos munkáért alacsonyabb fizetést kellene adni, vagy hogy azonos tudásért rosszabb osztályzatot érdemelnének. A biológiai különbségekbõl (sex) nem következik a társadalmi különbségek (gender) többsége, éppen ez a (nem extrém, nem szélsõséges) feminizmus lényege. Pontosabban fogalmazva: sokkal kevesebb következik, mint ahogy azt hagyományosan hisszük. Hogy mennyi, az nem derül ki addig, amíg ki nem próbáljuk.

Kérdés persze, hogy helyes-e az ellenkezõ véglet. Amikor a hollandiai egyetemek összehasonlítása során a tudományos publikációk száma vagy a hallgatói megelégedettség mellett a nõk aránya is egy fontos összehasonlítási faktor volt. Amikor bizonyos ösztöndíjakat csak nõknek írnak ki, vagy explicite kimondják, hogy azonos kvalitású jelentkezõk esetén a nõket fogják elõnyben részesíteni.

De azt elfogadom, hogy talán a mi generációnkban szükség van erre az ellenkenzõ irányú kilengésre annak érdekében, hogy a következõ generációban tényleg ne legyen szexizmus. Hogy a következõ generáció lányai ne úgy nõjenek fel, hogy nekik a konyhában van a helyük, és a szoptatás mellett fennmaradó idõben csinálhatnak esetleg karriert.
(Szerencsére ez a megfogalmazás ma már túlzás, de két generációval ezelõtt nem lett volna az.)

A megoldást abban látom, amit egy hollandiai ösztöndíj kiírása során láttam: megpályázható a phd megszerzését követõ három évbe, és ebbe a három évbe nem számít bele a szülés, a betegápolás és a tartós betegség. Vagyis azok (tipikusan, de nem kizárólag a nõk), akik gyermeknevelés miatt kihagytak éveket a szakmai életükbõl, nem kerülnek hátrányba.

A kvótát amúgy én is szerencsétlen megoldásnak tartom. Arra viszont jó, hogy a felvetés társadalmi vitát indít el, mint ahogy a listán is tesszük, és ezáltal lassan megváltozik az emberek mentalitása. Amelynek következtében több nõ dönt úgy, hogy politizál, több nõ vállal a pártokon belül is magasabb funkciót, a férfiak nem gáncsolják el õket azért, mert nõk, és következésképpen több nõ lesz a Parlamentben is. A nõi kvóta önmagában viszont csak tüneti kezelés lenne. Arra jó, hogy bizonyos nõket ne gáncsoljanak el, mert kellenek a kvótához.

Üdv,

Tamás


___________________________________
* Biro Tamas:
birot AT nytud.hu
*
birot AT birot.hu
* http://www.birot.hu



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page