Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] mikrohullamu suto

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] mikrohullamu suto


Chronological Thread 
  • From: Major Janos <major AT pcmsr6.mpi-stuttgart.mpg.de>
  • To: Harmat Peter <harmat AT voxline.hu>, Fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] mikrohullamu suto
  • Date: Sat Aug 11 12:01:01 2001
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo/>
  • List-id: ELFT HRAD <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kedves Peter!

Koszonom leveledet, ezek szerint Teged erdekel az, hogy mi hatarozza meg
azt, hogy mennyivel van elhangolva a mikrohullamu suto adojanak
(mikrohullamu generatoranak) frekvenciaja a viz rezonancia
frekvenciajatol. A szobanforgo frekvencia valahol a gigaherzek
tartomanyaban van (talan 4 GHz korul), pontosan nem tudom, es azt sem,
hogy mekkora az elhangolas. De a fizika mogotte az, hogy a viz
abszorpcioja (energia elnyelese) olyan eros, hogy ha rezonancia
frekvencian sugaroznank be, akkor a hus felulete mar ropogosra sulne vagy
akar el is egne, amikor a belseje meg mindig hideg lenne. Azaz a hovezetes
nem elegge hatekony a homerseklet homogenizalasara. (Ha nagy az
abszorpcio, akkor a behatolasi melyseg kicsi, azaz a hus belsejere mar nem
jut mikrohullamu tererosseg.)

Ez ellen azt lehet csinalni, hogy megvaltoztatjuk a frekvenciat, hogy a
viz abszorpcioja mar ne legyen annyira eros, azaz megnoveljuk a behatolasi
melyseget a mikrohullamoknak az etelbe. Ezt a gyarak ugy hataroztak meg,
hogy egy tipikus etelre a behatolasi melyseg [az a felulettol befele
mert tavolsag, amelyre a mikrohullamu tererosseg (vagy annak a negyzete =>
energiasuruseg) 1/e -ed reszere csokken] legyen kb. akkora, mit egy
tipikus adag (az alakot gombbel kozelitve) sugara, mondjuk 5 cm.

Ha a vizet azonban megvaltoztatjuk ugy, hogy jegge fagyasztjuk, akkor az
abszopcio erosen lecsokken es a mikrohullam csak lassan tud melegiteni.
Ahol azonban eloszor megolvad (folenged) az etel, ott hirtelen megugrik az
energia atadas hatekonysaga, azaz megiscsak bekovetkezik az, amit a
kozonseges (nem fagyasztott) eteleknel az elhangolassal elkerultunk. Ez
ellen persze nehez barmit is tenni, csak a turelem segit.

Kozben meg eszembe jutott valami: Kurti Miklos, aki a nagyon alacsony
homersekletek specialistaja (egy idoben vilagbajnoka) volt, egyik
Budapesten tartott eloadasaban elmondta, hogy a mikrohullamu sutes milyen
nagyszeru dolog lesz (ha majd lesz, mert akkor meg nem lehetett ilyen
keszulekeket kapni). Ezzel u.i. forro fagylalttortat lehet kesziteni:
forro a kozepe (ez a torta) es hideg a kulso resze (ez a fagylalt).
Biztosan elvezetes etel (desszert), eloszor at kell magunkat kuzdeni a
melyhutott fagylalt retegen, hogy a forro (gondolom gozolgo) maghoz
eljussunk. Sajnos -- pedig ma mar nem ritkasag a mikrohullamu suto --
azota sem hallottam, hogy valaki ilyet sutott volna a vendegeinek.

Udvozlettel


Janos


Ps. Itt nehezen tudok ekezeteket irni, de Ku"rti Miklos-rol (rovid u"-vel)
van szo.

__________________________________________________________________
| |
| Major Janos
major AT mf.mpg.de
|
|
major AT ill.fr
|
| Max-Planck-Institut für Metallforschung |
| Heisenbergstr. 1, D-70569 Stuttgart |
| |
| Tel.: (00-49-711)-689-1264/ -1901 Fax: -1932 |
| |
| http://dxray.mpi-stuttgart.mpg.de/dosch/dosch_eng.htm |
| http://dxray.mpi-stuttgart.mpg.de/dosch/Major/neutron |
|__________________________________________________________________|






  • [Fizinfo] mikrohullamu suto, Major Janos, 08/11/2001

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page