Skip to Content.
Sympa Menu

tanforum - Re: [Tf] ingyenes tankönyv

tanforum AT lists.kfki.hu

Subject: Tanárok vitafóruma

List archive

Re: [Tf] ingyenes tankönyv


Chronological Thread 
  • From: Szalay Sándor <szalay.sandor AT axelero.hu>
  • To: tanforum AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: Re: [Tf] ingyenes tankönyv
  • Date: Tue Aug 26 07:27:01 2003
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/tanforum/>
  • List-id: Tanrok vitafruma <tanforum.lists.kfki.hu>

Győri József wrote:
Kedves Kollégák!
Óriási a zűrzavar az ingyenes tankönyvek finanszírozása körül. A tankönyv
piac rendjéről szóló (módosított) rendelet egyértelműen fogalmaz: a jogosult
tanulók, illetve szüleik ingyen kapják a tankönyvet. Az iskolafenntartók
most szembesültek azzal, hogy az érintett tanulók számára biztosított 8.000
forintos normatív támogatás az esetek nagy részében nem nyújt elegendő
fedezetet.

A dolog azért roppant meglepő, mert az iskoláknak a tankönyvrendelés összeállításakor fel kellett mérni a kedvezményezettek körét, a tankönyvárak pedig a törvény hatálybalépésével egyidőban ismertek voltak.

Debrecenben például a 124 millió forint kellene az
ingyenességhez, ehelyett csak 71,5 millió forint normatíva jár. Az illetékes
vezetők többszöri nyilatkozatukban leszögezik, hogy a 8.000 forinton felüli
részt "a szülő köteles megfizetni."

Ez pedig maximálisan törvényellenes, hiszen a törvény szövegében semmiféle összeghatár sem szerepel. Az más kérdés, hogy a törvény szerint a tankönyvrendelést már az összeghatár figyelembe vételével kellett volna összeállítani, illetve nemcsak az a megoldás létezik, hogy minden könyvet idén kell megvásárolni, hiszen az iskola készletében már lenni kellene a korábbi években kötelezően iskolai beszerzésre fordított összegből vásárolt kiadványoknak is.

A Hajdú-Bihari Naplót idézve: "A
szakminisztérium szerint nem kell az önkormányzatoknak a forrást
kiegészíteniük." (látta valaki ezt az állásfoglalást?)

Fordítva mondanám a dolgot: a törvényen kívül nncs olyan írás, amely kötelezne bárkit is az ingyenességre. Olyan rendelkezés viszont van, amely az iskola igazgatójának feladatává teszi a tankönyvárak támogatásával kapcsolatos hiányosságok jelzését a fenntartó felé. (5/1998 MKM rendelet)

Mi történik máshol? Ki hogyan oldja fel az ellentmondást? Miért nem lehetett
egyszeri 8.000 forintos segélyben részesíteni a rászorulókat, például az
augusztus havi kétszeres családi pótlék mintájára? Lassan az iskolák
munkájának a nagy részét igazolások, nyilatkozatok, kérvények begyűjtése,
kezelése, ellenőrzése, elbírálása, összesítése, elszámolása teszi ki. Nagyon érdekelne, a különböző iskolák és fenntartók hogyan járnak el a
konkrét esetben.

Például azért sem lenne ez egy jó megoldás, mert elveszítené annak lehetőségét, hogy takarékos megoldások szülessenek a tankönyvrendelés terén, illetve az iskolákon keresztül juttatott állami normatíva azt is lehetővé teszi, hogy az intézményen belül, az egyes tanulóknak adott eltérő árú csomagokból álljon össze az elszámolás.

Tudok olyan nagyvárosról (nem a legfrekventáltabb helyen), amely a korábban e célra fordított támogatásának kiegészítéseként értelmezi az állami támogatást, így lényegében nincs probléma a törvényben foglaltak teljesítésével.

Tudok olyan iskolákról (sajnos sokról), amelyek előre beszedik a tankönyvek árát, hogy majd visszatérítik, ha megérkezik a támogatás, illetve olyanról is, amelyek a fejenként 8000 forint feletti részt fizettetik ki a szülővel. MINDKETTŐ TÖRVÉNYELLENES!

Sajnos a költségvetési normatívák csak keretösszeget jelentenek, az intézményeknek igényelni kell a költségvetéstől az ellátmányukkal együtt. Úgy tűnik ezt többen elfelejtették, aminek most azok a szülők isszák meg e levét, akikkel -- akár időlegesen -- kifizettetik azt is, amiért neki nem kellene fizetni. Nyilván nem azokat rendíti meg ez elsősorban, akik nem a rászorultsági kategóriákba tartoznak, de így éppen az eredeti célt -- a beiskolási költségek mérséklését -- nem éri el a rendelkezés.

A hosszúságért elnézést kérek. További részletekért javaslom a 2001. évi 37. törvény, illetve az 5/1998 MKM rendelet legutóbbi módosításokat is tartalmazó szövegváltozatának olvasgatását, illetve végszükség esetén a lenti telefonszám felhívását. Ez utóbbi lehetőség a leírtak részletesebb értelmezését szolgálja, sajnos forrást csak szellemiekben tud biztosítani.

--
Szalay Sándor
+36 30 931 9859






Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page