Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Feltámadás a hőhalálból - Dávid Gyula előadása (ELTE Atomcsill)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Feltámadás a hőhalálból - Dávid Gyula előadása (ELTE Atomcsill)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>, Észlelő amatőrcsillagászok fóruma <leonidak AT mcse.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Feltámadás a hőhalálból - Dávid Gyula előadása (ELTE Atomcsill)
  • Date: Wed, 13 Sep 2023 14:09:10 +0200
  • Authentication-results: smtp012.wigner.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu

Indul szezon!

Dávid Gyula (ELTE TTK, Fizikai Intézet): Feltámadás a hőhalálból
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat - 2023. szept. 14-én csütörtökön 17 órától)

A 19. század második felében, a termodinamika 2. főtételének felfedezése után, amikor rájöttek hogy a természet folyamatai a kiegyenlítődés irányába haladnak, a tudósok arra a következtetésre jutottak,hogy a hosszú távon létrejövő végeredmény egy olyan állapot lesz, amelyben mindenhol ugyanakkora a hőmérséklet, a nyomás, az anyagi összetétel, nincsenek struktúrák, beáll a termodinamikai egyensúly, és már nem történik semmi érdekes - szó szerint megáll az idő. Ez az állapot lenne a hőhalál. A természettudomány által felvázolt vigasztalan jövő képe jelentősen hozzájárult a 19-20. századforduló életunt, spleenes hangulatához.

A 20. század közepének természettudományos eredményei, elsősorban a modern kozmológia kialakulása és a kozmikus háttérsugárzás felfedezése azonban megmutatták, hogy a hőhalál nem lesz, hanem volt - az Univerzum valamikor régen, nem sokkal a Nagy Bumm után a hőhalál, a termodinamikai egyensúlyállapotában volt. Ennek a hajdani állapotnak a kézzel fogható lenyomata a háttérsugárzás, melynek vizsgálatáért és feltérképezéséért 2006-ban fizikai Nobel-díjat is adtak.

A mai világ azonban nincs termodinamikai egyensúlyban! A kozmoszban mindenféle izgalmas struktúrákat látunk, különböző anyagi összetételű, más nyomású és más hőmérsékletű testek vannak a világban, többek között forró sült és hideg sör. Világunk tehát kétségtelenül feltámadt a hajdan volt hőhalál állapotából. Hogyan lehetséges ez, hogyan mehetett szembe az Univerzum fejlődése a termodinamika második főtételével? Milyen kozmikus és helyi események, folyamatok tették lehetővé ezt a valószínűtlennek látszóátalakulást?

Az előadás arról szól, hogyan lehet összeegyeztetni ezeket a látszólag ellentmondó tényeket, hogyan illeszkedik egységes, az Univerzum hosszú távú fejlődését leíró képbe a hajdani hőhalál létezése és a hőhalálból való feltámadás folyamata.

Attachment: live_20230914_big.jpg
Description: JPEG image




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page