Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Az első kémműholdak - az amerikai CORONA program - GW Live!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Az első kémműholdak - az amerikai CORONA program - GW Live!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: Észlelő amatőrcsillagászok fóruma <leonidak AT mcse.hu>, FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Az első kémműholdak - az amerikai CORONA program - GW Live!
  • Date: Tue, 8 Nov 2022 09:39:28 +0100
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu


https://www.galileowebcast.hu/live/live_20221108.html
Következő élő közvetítésünk november 8-án, kedden 18 órától:

Prof. Dr. habil. Molnár Gábor Péter:
Az első kémműholdak - az amerikai CORONA program
(Garai Géza Szabadegyetem, Székesfehérvár)

A hidegháború csúcspontján, 1960-ban, amikor az amerikaiak semmit sem tudtak arról, hogy a Szovjetunió mire készül, mérnökök egy csoportja a sokadik próbálkozásra végre feljuttatott a világűrbe egy olyan műholdat, ami keringése közben fényképezte az alatta elterülő területeket. A Discoverer-XIV műhold egyetlen nap alatt több adatot szolgáltatott a Szovjetunióról, mint az előző években más módszerekkel összegyűjtött teljes információmennyiség.

A kezdetben csak pilot projektnek szánt próbálkozás a CORONA program, a többi program kudarca miatt 12 éven át szüntelenül szolgáltatta a stratégiai információt, lehetővé téve az enyhülést, a majd a fegyverzetkorlátozási szerződések megkötését és ellenőrzését. 1995-ben, a Szovjetunió bukása után Al Gore alelnök javaslatára Bill Clinton amerikai elnök engedélyezte a CORONA program teljes képanyagának nyilvánosságra hozatalát. Így a környezeti és klímavizsgálatokhoz már 1960-tól kezdődően vannak műholdképek, ezzel csaknem 10 évvel korábbra vissza tudunk tekinteni időben, mint amit az 1970-es években kezdődő polgári rendeltetésű műholdas távérzékelés lehetővé tenne. Az eredetileg fotónyersanyagra készült felvételeket beszkennelték, és ezeket a digitális állományokat az interneten tették közzé. Bár ezeknek az állományoknak a georeferálása, vagyis pontos térképi vetületbe transzformálása még ma is kihívás, néhány szép példán megnézünk, hogy hogyan nézett ki lakóhelyünk tágabb környezete 60 évvel ezelőtt.

A Garai Géza Szabadegyetem célja, hogy egyszerre népszerű, a publikum számára érthető nyelven, ugyanakkor tudományos igényű, újdonságokkal tarkított, korszerű előadások keretében, neves előadók mutassák be világunk és a tudományos élet legidőszerűbb kérdéseit a hallgatóság számára. Az előadás helyszíne: Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar - Székesfehérvár, Budai út 45. (bejárat a Hadiárva u. felől)

Attachment: live_20221108_1_big.jpg
Description: JPEG image

Attachment: live_20221108_2_big.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] Az első kémműholdak - az amerikai CORONA program - GW Live!, Tepliczky István, 11/08/2022

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page