Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Szolidaritási nyilatkozat - ELFT elnökségének nyilatkozata

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Szolidaritási nyilatkozat - ELFT elnökségének nyilatkozata


Chronological Thread 
  • From: "Radnoczi.Gyorgy.Zoltan" <radnoczi.gyorgy.zoltan AT ek-cer.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Szolidaritási nyilatkozat - ELFT elnökségének nyilatkozata
  • Date: Fri, 28 Oct 2022 20:20:44 +0200
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=ek-cer.hu

Kedves Kollégák!

Nagyon elszomorít amit látok a Társulat által kiadott nyilatkozat kapcsán. A pársoros vagy pároldalas személyeskedő, egymást negatívan minősítő írások, a szabályok betartásának/megkerülésének egyre bonyolultabb indoklásai számomra Eötvös Loránd nevéhez méltatlannak tűnnek, az érdemi hozzászólások terét is beszűkítik.

Ami viszont nem csak "számomra úgy tűnik", hanem tény:
A Fizinfora elküldött hozzászólások teljesen nyilvánosak, bárki láthatja őket. (szerencsére kevesen nézik - talán)

Amit ma láthatunk az hiteltelenít bármilyen állásfoglalást, mert a levelekből az látszik, hogy a tagság nem ért egyet egy ilyen nyilatkozattal vagy azért mert nem tartja elég határozottnak, vagy azért mert politikai nyilatkozatnak tartja, vagy egyéb okból. Valószínűleg bármilyen nyilatkozat hasonlóan elbukott volna, ami azt jelenti, hogy a fizikus közösség képviselőinek kevés esélye van ma egy hiteles és kellő súllyal bíró nyilatkozatot kiadni. (a kedves kollégák pár napi szívós munkával bármilyen kissé vitatott dolgot marakodás tárgyává alacsonyítanak - bár nyilván nemesebb szándékuk volt a hozzászólásokkal.)

Lehet a szabályokat magyarázni, "indokoltan és jogosan" áthágni, megváltoztatni, de amíg van ilyen pártállású és olyan pártállású tagja a társulatnak, addig nagyon nehéz (~lehetetlen) lesz politikát érintő nyilatkozatokat a társulat tagságának egyetértésével kiadni. Én úgy érzem, hogy az elnökség a nagyjából lehetetlent próbálta meg, és sikerült a papírformát hoznia.

Felvetném, hogy talán próbáljunk meg ezen a levelezési listán és az Eötvös Loránd Fizikai Társulaton belül konstruktívan együttműködni olyan területeken, ahol ez lehetséges. (és kellő bölcsességgel kerüljük el azokat a területeket, amik csak meddő viszályokra jók) Bízom abban, hogy sokan képesek vagyunk erre, még akkor is, ha esetleg nem egyformán szavaztunk a legutóbbi választáson, vagy valami másban nem értünk egyet.
Lehet, hogy könnyebben megy, ha fizikával foglalkozunk...

Tisztelettel:
ifj. Radnóczi György



--
György Zoltán RADNÓCZI Ph.D.
Senior research fellow
Centre for Energy Research,
Institute for Technical Physics and Materials Science
www.mfa.kfki.hu




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page