Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Leszállások a Marson - Horváth András előadása

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Leszállások a Marson - Horváth András előadása


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: leonidak AT mcse.hu, fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Leszállások a Marson - Horváth András előadása
  • Date: Mon, 08 Nov 2021 12:33:20 +0100
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu

http://www.galileowebcast.hu
Következő élő közvetítésünk november 8-án, hétfőn 17 órától:
Horváth András: Leszállások a Marson
("MANT Űrkorszak" sorozat)

Az Űrkorszak-sorozat következő eseményén a Marsra látogatunk el. Három részben járjuk körül, hogy miért is érdekli az emberiséget és ezen belül egyes fontos döntéshozókat a Mars?

I. Leszállások a Marson (Mars-szondák):A Naprendszer-kutatás talán legizgalmasabb kérdése, hogy a Földön kívül hol található még élet. Mivel a leggyanúsabbnak a Mars bizonyult, ezért az elmúlt több mint 50 évben 49 űrszondát küldtek feléje és tíznek sikerült leszállnia a bolygó felszínére. Mint kiderült, a Marson régen sűrű légkör, óceánok és folyók ezrei voltak. Az évmilliárdok alatt azonban a légkör elfogyott, a víz pedig belefagyott a talajba...

II. A marsi élet magyar hipotézise: Az MGS űrszonda 1996-1998 között készült, sok ezer nagy felbontású sarkvidéki felvételén felfedezett sötét dűnefoltok azt sugallták egy magyar kutatócsoportnak, hogy ott talán az élet valamilyen formája megtalálható. A sok ezer dűnefolt vizsgálata azt mutatta, h y tél végi, tavaszi és nyári fejlődésük, a belőlük induló vízlefolyások és az évenkénti hasonló helyen való ismételt megjelenésük akár egyszerű élettevékenység nyomait is jelenthetik.

III. Emberes Mars-expedíciók: Elon Musk, a SpaceX asztronautikai cég vezére holdi és marsi leszálló űrhajók megszállott építője. Az oroszok és az amerikaiak is tervezik az emberes Mars-utazást. Mi minden jöhet még?

Az előadóról: Horváth András csillagász, űrkutató, a Planetárium igazgatójaként (1981-től 2006-ig) hivatalból végzett ismeretterjesztő munkája mellett széles körű írásos és szóbeli ismeretterjesztő tevékenységet is végzett. Sok száz ismeretterjesztő cikk szerzője, 2000-től az Aero Magazin folyóirat űrkutatási részének szerkesztője, rengetegszer szerepelt szakértőként rádiós és televíziós műsorokban.

Attachment: live_20211108_big.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] Leszállások a Marson - Horváth András előadása, Tepliczky István, 11/08/2021

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page