Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Wigner FK RMI Elméleti Osztály Szemináriuma

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Wigner FK RMI Elméleti Osztály Szemináriuma


Chronological Thread 
  • From: Balog Janos <balog.janos AT wigner.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, rmkiusers AT lists.kfki.hu
  • Cc: Gabor Somogyi <gabor.somogyi AT cern.ch>
  • Subject: [Fizinfo] Wigner FK RMI Elméleti Osztály Szemináriuma
  • Date: Tue, 08 Jun 2021 19:00:38 +0200
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.hu

Wigner FK RMI Elméleti Osztály Szemináriuma
Tisztelettel meghívjuk


Somogyi Gábor
(CERN)


"Elemirész ütközések nagy pontosságú leírása"


címmel tartandó online szemináriumára.

Az előadás linkje:

https://cern.zoom.us/j/61061215615?pwd=MUZYcmtRQ2xaWFJwUm1mUC9EZzZGdz09



Kivonat:

Az elemirész ütközések tanulmányozása a szubatomi méretskálán érvényesülő természettörvények vizsgálatának egyik legfontosabb eszköze. Ezekről a természettörvényekről meglévő jelenlegi ismereteinket a részecskefizika standard modellje foglalja össze, amely rendkívül sikeresnek bizonyult a részecskefizikai folyamatok mennyiségi leírásában. Napjainkban azonban a CERN Nagy Hadronütköztetőjének sikeres üzemeltetése a részecskefizikai felfedezések új korszakát nyitotta meg, amelynek eddigi legkiemelkedőbb eredménye a Higgs bozon felfedezése volt. Ugyanakkor mind ez idáig nem bukkantunk a standard modell keretein túlmutató jelenségek közvetlen nyomára, így a kísérleti adatok és elméleti jóslatok közötti apró eltérések keresésére irányuló precíziós program egyre inkább előtérbe kerül.

Ennek a programnak a sikeres véghezviteléhez azonban elengedhetetlen a standard modell pontos elméleti ismerete: a nagy pontosságú mérési adatokat hasonlóan pontos elméleti jóslatokkal kell összevetnünk. A standard modellben a részecskeütközési folyamatokra vonatkozó jóslatok kiszámításának eszköze a pertubációszámítás, ezért a kellően precíz eredmények kiszámításának egyik fontos eleme a perturbatív járulékok vezető renden túli meghatározása. Az előadásban konkrét példákon keresztül bemutatom a magasabb rendű korrekciók ismeretének jelentőségét, majd áttekintem az ezek kiszámítása során felmerülő technikai nehézségeket, különös tekintettel az úgynevezett infravörös divergenciák megjelenésére. Ezután bemutatok egy általános és hatékony eljárást ezen divergenciák a vezető renden túli második rendben történő kezelésére és felvillantom a módszer néhány alkalmazását.

Helye: online
Ideje: 2021 június 14 hétfő d.u. 14:00



Szívesen látunk minden érdeklődőt.


Balog János







Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page