Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Emlékezés a 100 éve született Ponori Thewrewk Aurélra

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Emlékezés a 100 éve született Ponori Thewrewk Aurélra


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: leonidak AT mcse.hu, fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Emlékezés a 100 éve született Ponori Thewrewk Aurélra
  • Date: Tue, 27 Apr 2021 10:52:31 +0200
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu

http://www.galileowebcast.hu
Élő közvetítésünk április 27-én, kedden 19 órától:
Ponori Thewrewk Ádám Ajtony: Ponori Thewrewk Aurél - 100 éve született
(Hajmási József előadássorozat)

Május másodikán lenne száz éves Ponori Thewrewk Aurél, kronológus, természettudós, ismeretterjesztő előadó és szakíró, a Magyar Csillagászati Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, a Budapesti Planetárium és a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló igazgatója, a Magyar Eszperantó Szövetség (HEA) elnökségének és a Hungara Vivo eszperantó folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a kivégzés elől éppen csak megmenekült katonaszökevény.

Tanúja és tevékeny részese volt a magyarországi csillagászat fellendülésének és a hazai amatőrcsillagász-mozgalom fejlődésének. Napi szinten követte az elméleti asztrofizika új eredményeinek születését, és nagy lelkesedéssel kísérte figyelemmel az emberiség első lépéseit a kozmoszban. Mint az ókori csillagászat történetének, és főleg a csillagászati kronológia kutatója klasszikus csillagászati, történelmi, sőt, mély irodalmi és nyelvi ismeretekkel is rendelkezett. Az égi jelenségek alapján több ókori esemény évszámát is meghatározta, ill. helyesbítette.

Élete utolsó évtizedeiben írt könyvei a csillagászat és az általános emberi kultúra kapcsolatának értékes ismertetései. Tervei alapján oszág szerte számos napóra készült. Évtizedeken át maga is művelte a megfigyelő csillagászatot (nap- és holdfogyatkozások, Merkúr-átvonulás, csillagfedések, ..). Az észlelő csillagászat terén a csúcspontot az 1988-as egyiptomi csillagászati expedíció jelentette, mint annak vezetője és tudományos programjának kidogozója, amely Eratosztenész ókori földmérésének megismétlését és rekonstruálását tűzte ki célul.

Az előadó sok-sok képpel és személyes kiegészítéssel mutatja be édesapja életrajzát.

Attachment: live_20210427.jpg
Description: JPEG image  • [Fizinfo] Emlékezés a 100 éve született Ponori Thewrewk Aurélra, Tepliczky István, 04/27/2021

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page