Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Emlékeztető - 2020.10.27. 19h - Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Emlékeztető - 2020.10.27. 19h - Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen


Chronological Thread 
  • From: Hudoba, György <hudoba.gyorgy AT amk.uni-obuda.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Emlékeztető - 2020.10.27. 19h - Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen
  • Date: Mon, 26 Oct 2020 23:34:18 +0100
  • Organization: Alba Regia Egyetemi Kar, Székesfehérvár

A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló,
a TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya,
valamint az ELFT Fejér megyei csoportja nevében

tisztelettel meghívjuk következő internetes rendezvényünkre:

Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen - avagy Magyarország második és harmadik műholdja (https://gnd.bme.hu/)

Az oktatási vonalat követve, még a MASAT-1 működtetése során, 2014-ben egy új, egyetemi hallgatókból és oktatókból álló csapat alakult azzal a céllal, hogy folytassák a műhold fejlesztéseket a Műegyetemen. A költségek és fejlesztési idő csökkentésének érdekében, illetve azért, hogy a hallgatók tanulmányaiba illeszkedjen a fejlesztés, a csapat úgy döntött, hogy PocketQube osztályú műholdat készítenek. Így indult az 1 PQ méretű (5x5x5 cm) SMOG-1 és SMOG-P, illetve a 2 PQ méretű (5x5x10 cm) ATL-1 fejlesztése.

A SMOG-1 és SMOG-P elsődleges küldetése a spektrum monitorozó rendszer, amely a digitális földfelszíni műsorszóró TV adók (DVB-T) frekvencia sávjában, alacsony Föld körüli pályán keringve méri az ember által keltett sugárzott rádiófrekvenciás szennyezettség szintjét (RF SMOG).
A SMOG műholdak másodlagos küldetése a fedélzeten található totál ionizáló dózis mérése egy arra alkalmas tranzisztorral (FET), melynek segítségével megbecsülhető a műhold várható élettartama.

Harmadlagos kísérletként a SMOG-1 műhold oldallemezei mágnesesen veszteséges anyagot tartalmaznak, mellyel az anyag a pálya élettartamára való hatása vizsgálható. Ezáltal csökkenthető az időtartam, amit a műhold űszermétként tölt a Föld körül.

Az ATL-1 elsődleges küldetése a műholdban található három különböző speciális akkumulátor hőszigetelő anyag viselkedésének vizsgálata vákuumban és súlytalanságban. Ezek feladata az akkumulátor hőmérsékletének stabilizálása.

A Műszaki Egyetem E épületének tetején található az automatizált és távolról is elérhető műhold vezérlő állomás (BME GND): az állomás felett egy 4,5 m-es parabola antenna található, melyet egy precíziós azimuth-eleváció forgató irányít a követendő műhold felé. A sugárzó elem cirkulárisan polarizált, 21 dB lineáris nyereséggel és 8 fokos főnyalábbal rendelkezik a 70 cm-es rádióamatőr sávban (437 MHz).

A műhold-Föld kommunikáció 20 kHz sávszélességű, maximum 12,5 kbps adatsebességű GMSK modulációt és különleges hibajavító kódolást alkalmaz. A névleges lesugárzott RF teljesítmény 100 mW, melyet mindössze 300 mW körátlag bejövő teljesítményből kell kigazdálkodnia a műholdnak.


Előadó: dr. Dudás Levente egyetemi adjunktus
a SMOG projektek rendszermérnöke

A rendezvény időpontja:
2020. október 27. kedd, 19:00 óra

*
**A koronavírus okozta járványhelyzetre való tekintettel bevezetett korlátozások miatt az előadás kizárólag az Interneten érhető el:*

Az előadás több platformon is követhető:

1, Elérhető böngészővel:http://www.galileowebcast.hu/live.html
2, Facebook-on: http://www.facebook.com/galileowebcast
3, Zoom (100 főig) : https://zoom.us/j/8944646660?pwd=Q1B2MlJuTVhpM2lQUXUydVFvYUNYZz09

Kérdéseket feltenni (szóban vagy írásban), vagy az előadáshoz hozzászólni Zoom-on keresztül lehet.
Aki nem ismerős a Zoom használatával, tekintse meg a Zoom útmutatót: Zoom-utmutato.pdf <http://telapo.datatrans.hu/rendezvenyek/Zoom-utmutato.pdf>

További rendezvényeinkről (pl. Szkeptikus konferencia) a honlapunkon lehet tájékozódni: http://telapo.datatrans.hu/

---------------------------------

Hudoba György

Attachment: Plakat_2020_10_27-DudasL-SZMOG.pdf
Description: Adobe PDF document  • [Fizinfo] Emlékeztető - 2020.10.27. 19h - Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen, Hudoba , György, 10/26/2020

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page