Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Elhunyt Baksay László

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Elhunyt Baksay László


Chronological Thread 
  • From: Raics Péter <raics.peter AT science.unideb.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Elhunyt Baksay László
  • Date: Wed, 22 Jan 2020 18:26:00 +0100

Szomorú szívvel tudatjuk a fizikus társadalommal, hogy Baksay László professzor életének 75. évében 2020. január 13-án Debrecenben elhunyt. Igaz barátot, önzetlen kollégát, a magyar fizikáért, a fiatalokért sok áldozatot hozó kutatót és tanárt veszítettünk el benne.

Az USA-ban több egyetemen tanított, kutatott. Legutoljára a Florida Institute of Technology (Melbourne, FL) professzoraként a Fizikai és Űrtudományok Intézetének, majd az általa alapított Oktatási és Interdiszciplináris Tanszéknek vezetője volt. A részecskefizikai kutatásokat részben USA-beli laboratóriumokban, részben a CERN-ben folytatta munkatársaival, doktoranduszaival. Nagy nemzetközi csapatot épített, melyben komoly súlya volt a magyar kutatóknak.

1992-től a Kossuth Lajos Tudományegyetem (Debreceni Egyetem) Kísérleti Fizikai Tanszékét ő vezette be a részecskefizika csodálatos világába. Vendégprofesszorként előadásokat és szemináriumokat tartott. Segítségével alakulhatott meg a Fizikai Tudományok Doktori Iskola Részecskefizika Programja. Kiterjedt nemzetközi ismeretségét és kapcsolatait felhasználva segítette a fizikus nemzedékek bekapcsolódását a CERN-ben és az USA-ban folyó világszínvonalú kutatásokba. Ifjú és idősebb kollégái, tanítványai így juthattak be munkájuk révén sok olyan közlemény népes szerzői csapatába, amelyek - többek között - a Nobel-díjat érdemlő Higgs-bozon felfedezéséhez vezető utat írták le. Mindig fontosnak tartotta itthon és külföldön egyaránt a fizikaoktatás színvonalának emelését, a tanárok képzését, új módszerek kutatását és alkalmazását.

Debreceni kapcsolatát megelőzően a KFKI és a BME fizikusaival dolgozott együtt, később az ELTE-n volt vendégprofesszor.

Emlékét megőrizzük.

Raics Péter





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page